Kromě švýcarské akrobatické skupiny Patrouille Suisse na strojích F-5E Tiger II obohatí letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů vzdušných sil AČR také chorvatská akrobatická skupina Krila oluje (Křídla bouře). Chorvatské letectvo se na Dny NATO vrací po úspěšné premiéře stejné akrobatické skupiny před čtyřmi lety.

Křídla bouře létají v šestičlenné formaci na turbovrtulových letounech PC-9M. Letoun stejného typu se mimo jiné předvede též v sólo ukázce v podání zástupců slovinského letectva.

„Křídla bouře jsou světově uznávaným akrobatickým uskupením, což dokládá mimo jiné i ocenění z letecké přehlídky RIAT. Jejich vystoupení, při kterém se letadla přibližují i na méně než dva metry, tak opět nabídne našim návštěvníkům skvělý zážitek,“ uvedl na oficiálních webových stránkách události Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

PC-9M Krila oluje / Foto: natodays.cz
PC-9M Krila oluje / Foto: natodays.cz

PC-9M je součásti rodiny turbovrtulových letounů švýcarské firmy Pilatus. PC-9 přímo vychází ze svého předchůdce PC-7, oproti kterému disponuje zejména výkonnější pohonnou jednotkou Pratt & Whitney Canada PT6A-62 o výkonu 857 kW a prostornějším kokpitem. Mimo bojové úkoly bývá dvoumístný PC-9 využíván k základnímu a pokročilému výcviku vojenských pilotů. Kromě Chorvatska využívá služeb tohoto turbovrtulového stroje například Slovinsko, Švýcarsko, Bulharsko, Irsko, Mexiko nebo Thajsko. Celkově bylo vyrobeno zhruba 250 kusů a chorvatské letectvo aktuálně provozuje 17 z nich.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář