Slovinský Rorýs opět na Dnech NATO

17.05.2022

Slovinský Rorýs opět na Dnech NATO
Slovinský Rorýs opět na Dnech NATO (Zdroj: Aeroweb.cz)

Slovinský letoun Pilatus PC-9M je již tradičním účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR a nebude chybět ani na letošním ročníku. Stroj se představí v dynamické i statické ukázce.

Slovinské letectvo nedisponuje nadzvukovými letouny a stroje PC-9M Hudournik (slovinsky Rorýs) tak představují hlavní sílu tamního letectva. Hudourniky mohou být nasazeny do bojových misí a to například pro účely útoků proti pozemním cílům, nicméně tyto letouny nejsou vhodné k úkolům souvisejícím s ochranou vzdušného prostoru státu. Tyto úkoly pro Slovinsko zajišťují v rámci spolupráce Severoatlantické aliance stíhací stroje italského a maďarského letectva.

Pilatus PC-9M / Foto: natodays.cz
Pilatus PC-9M / Foto: natodays.cz

„Opětovná slovinská účast ukazuje na blízké vztahy mezi našimi zeměmi, které podtrhuje i česká stopa ve vybavení slovinského letectva, které využívá transportní stroj L-410 Turbolet a tréninkové letouny Zlín,“ uvádí na webu akce předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Letouny PC-9 vyrábí švýcarská firma Pilatus od roku 1984. PC-9 přímo vychází ze svého předchůdce PC-7, oproti kterému disponuje zejména výkonnější pohonnou jednotkou a prostornějším kokpitem. Mimo bojové úkoly bývá PC-9 využíván k základnímu a pokročilému výcviku vojenských pilotů. Mimo Slovinska využívá služeb tohoto turbovrtulového letounu například Chorvatsko, Švýcarsko nebo Bulharsko.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář