Vývoj plně elektrického letounu Tecnam P-VOLT je pozastaven

21.06.2023 2 příspěvky

Vývoj plně elektrického letounu Tecnam P-VOLT je pozastaven
Vývoj plně elektrického letounu Tecnam P-VOLT je pozastaven (Zdroj: Aeroweb.cz)

V rámci projektu P-Volt spolupracovala společnost Tecnam se společností Rolls-Royce a norským regionálním dopravcem Widerøe, který byl jejím prvním zákazníkem. Dlouhodobým cílem Norska je, aby veškerá vnitrostátní letecká doprava měla do roku 2040 nulové emise, takže P-Volt představoval pro norské klienty logický krok. Dle původního plánu měl P-Volt vstoupit do provozu v roce 2026, ale zdá se, že nyní je vše jinak.

Původní plány a odhady pocházejí z roku 2021. Aktuálně se však zdá, že společnost Tecnam nepovažuje původní časový plán projektu P-Volt za reálný. V tiskové zprávě společnost uvádí následující: „Po třech letech intenzivních studií pokrývajících celý životní cyklus plně elektrického letadla dospěl Tecnam k závěru, že pro P-Volt ještě nenastal správný čas, ačkoli výzkumné aktivity budou pokračovat s cílem zkoumání nově vznikajících technologií.“

Dle oficiálního vyjádření tedy Tecnam neuvažuje o kompletním zrušení programu, ale ani se nechce zavázat ke konkrétnímu časovému plánu. Naznačuje však uvedení letounu do provozu někdy po roce 2026 nebo 2028.

Letoun  Tecnam P-Volt / Foto: Costruzioni Aeronautiche Tecnam

Devítimístný letoun P-Volt má využít drak jedenáctimístného letounu Tecnam P2012 Traveller, který je v současnosti osazován pístovými motory. Specifikace publikované společností Tecnam, které se týkají letounu P-Volt počítaly s doletem 85 námořních mil včetně bezpečnostní rezervy, a to za předpokladu, že by baterie letounu byly téměř na konci své životnosti.

Kromě P-Volt se Tecnam podílí také na obdobném projektu NASA s označením X-57 Maxwell. / Foto: NASA

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Tecnam


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

jasně

21.06.2023 v 10:40 m

Takže po x letech zkoumání zjistili že baterky jsou moc těžké, nedávají moc energie, životnost nic moc a jsou drahé. 

gratuluji že to zjistili tak rychle, mohli to zkoumat ještě dalších pár let. :)

Ale asi doufali v rychlejší vývoj v technologii baterií, aby byli připraveni

 

Odpovědět

RE: jasně

23.06.2023 v 8:45 Igi

Podla debaty na LN bol hlavny problem zivotnost baterii (malo cyklov).

Odpovědět

Přidat komentář