Před dvaceti lety vyrazil do vzduchu poslední Concorde, letěl z New Yorku do Londýna

05.11.2023

Na konci října uplynulo už dvacet let od chvíle, kdy byl naposledy ve vzduchu nadzvukový letoun Concorde. Ten zahájil svůj poslední let v roce 2003 a zamířil z New Yorku do Londýna. Následně se přepravil ještě do Filtonu poblíž Bristolu, kde se stroje tohoto typu vyráběly. Dodnes jej lze obdivovat v muzeu.

Concorde měl jedinečnou vlastnost, uměl si „zlomit“ nos
Concorde měl jedinečnou vlastnost, uměl si „zlomit“ nos (Zdroj: SMARTmania.cz)

Concorde se stal technologickým triumfem koncem 60. let a v 70. letech se schylovalo k tomu, že nadzvukové létání se stane běžnou záležitostí. To se ale nakonec nestalo. Rozvoji tohoto typu cestování zabránily hlavně vysoké náklady.

Dodnes ale letoun drží několik rekordů, třeba nejrychlejší čas přeletu Atlantiku z New Yorku do Londýna, který čítá dvě hodiny, padesát dva minut a padesát devět vteřin.

K dopravě se využíval několik desetiletí a po určitou dobu platil za dopravní prostředek pro spoustu celebrit. Problematické ale bylo, že cena letenek mnohonásobně předčila časovou úsporu, kterou byl Concorde schopen zajistit. Nepomohla ani nehoda z roku 2000, jež sice byla jediná, zásadně ale zpochybnila důvěru v takový stroj.

Poslední osobní let se uskutečnil v květnu 2003, komerční pak jen o pár měsíců později, v říjnu 2003. Většina Concordů je dnes vystavena v muzeích. Jeden je třeba v Národním muzeu letectví a kosmonautiky na letišti Paris-Le Bourget poblíž Paříže, ve Spojených státech jsou k vidění tři letouny.

 „Když se podíváme na Concorde, nic podobného dnes neexistuje. Je úžasné, že poslední let byl už před 20 lety. Připadá mi to jako včera, doslova i metaforicky," uvedl pilot Mike Bannister, který byl u závěrečného letu.

"Měl jsem to štěstí, že jsem s ním naposledy letěl. Stále pro mě není snadné pochopit, jak technicky vyspělý Concorde byl. Dokázal přepravit 100 cestujících rychlostí 1 350 mil za hodinu přes Atlantik ve velkém bezpečí. Tehdy jsme udělali něco, co teď udělat nelze," doplnil.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář