Ryanairu se komplikují plány na letní provoz, důvodem je zdržení dodávek letadel

19.01.2024

Letecká společnost Ryanair má na letošní léto velké plány, ty jí ale hatí americký výrobce Boeing, který jí měl pro vrchol sezony dodat určitý počet nových letadel Boeing MAX 8-200. Koncern jich ale údajně nestihne vyrobit tolik, kolik slíbil.

Michael O'Leary
Michael O'Leary (Zdroj: n.action)

Zástupci irské aerolinky Ryanair pro letní období počítali s tím, že budou mít ve svém letadlovém parku nové stroje Boeing MAX 8-200, které jsou speciálně stavěné pro potřeby aerolinky. Díky použití sedadel Zodiac Z110 slimline může dostat na palubu až 197 cestujících, což je o 20 více, než je u MAX-8 standard. 

Americká firma ale má s dodávkou zpoždění. "Před Vánocemi jsme měli dostat 27 letadel, nakonec jsme jich dostali 11. Do konce dubna nám mělo být dodáno 57 letadel a myslíme si, že do konce června budeme rádi, když jich dostaneme 50," uvedl generální ředitel Ryanairu Michael O'Leary

"V létě nám bude ve špičce chybět pět, sedm, možná až deset letadel. Tato zpoždění nás stojí ztrátu zhruba 5 milionů cestujících z 205 milionů a pravděpodobně dvě až dvě a půl procenta zisku," doplnil.

Ryanairu se přitom netýkají problémy s Boeingem 737 MAX-9, jemuž se nedávno uvolnila záslepka nouzového východu, jelikož tento model v dohledné době vlastnit nebude. Proto dopravce ani nepočítal se zdržením zakázky. O'Leary přesto uvedl, že Boeing musí „značně vylepšit kontrolu kvality“ v továrnách.

 

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář