F-35 definitivně budou. Česko podepsalo smlouvu o nákupu

29.01.2024 16 příspěvků

Ministryně obrany Jana Černochová v pondělí s velvyslancem USA Bijanem Sabetem podepsala Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými k projektu pořízení 24 letounů 5. generace F-35. Tím byla završena nákupní jednání.

Letouny F-35 jsou blízkou budoucností i pro české letectvo
Letouny F-35 jsou blízkou budoucností i pro české letectvo (Zdroj: USAF)

Nákup 24 amerických F-35A Lightning II odsouhlasila vláda v září 2023. Do konce března 2024 bylo nutné učinit řadu administrativních kroků a formálně ukončit tuto fázi realizace strategického projektu, tj. stvrdit Memorandum o porozumění mezi vládou ČR a USA a tzv. akceptační dopis s nabídkou (Letter of Offer and Acceptance – LOA), jehož přijetím je uzavřena smlouva s vládou USA. Memorandum podepsala ministryně obrany Jana Černochová s velvyslancem Spojených států amerických Bijanem Sabetem v pondělí, a to za přítomnosti náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Karla Řehky. Dokument LOA, který byl do Prahy doručen na konci roku 2023, kontrasignoval vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany Lubor Koudelka. Učinit tak mohl až po splnění všech administrativních kroků předepsaných českými právními předpisy.

Nedílnou součástí kontraktu je také dojednaná průmyslová spolupráce, která byla smluvně uzavřena v minulém týdnu, a to vrchní ředitelkou sekce průmyslové spolupráce Radkou Konderlovou. Připraveno je 11 projektů se společností Lockheed Martin a 3 projekty s firmou Pratt&Whitney, a to celkem za 15,3 miliardy korun. Podílet se na nich bude 13 českých podniků a univerzit. Ty se zapojí ve čtyřech oblastech: výroba komponent, výzkum a vývoj, pilotní výcvik a údržba, servis a opravy F-35.

Lubor Koudelka při podpisu smlouvy. Za ním stojí zleva Karel Řehka, Jana Černochová a Bijan Sabet (Zdroj: ČT24) 

 

„Slíbila jsem, že smlouva na americké letouny F-35 bude uzavřena nejpozději do konce března a dnes jsem tento slib splnila. Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry. Do éry, kdy se nejenom vojáky, ale už i moderní technikou, řadíme do první ligy evropských členů NATO. Stroje 5. generace jsou totiž páteřním letounem Severoatlantické aliance. Jejich pořízením navíc dojde ke zvýšení bojeschopnosti české armády,“ prohlásila po podpisu ministryně Jana Černochová.

Česká republika vedla s americkou stranou v uplynulých týdnech jednání o samotném podpisu. Standardně tyto smlouvy podepisuje za americký kabinet ministr obrany, Lloyd Austin se ale zotavuje z operace rakoviny prostaty. Po jednání s jeho úřadem byla nakonec zvolena výše uvedená varianta uzavření memoranda v Praze. 

„Systém F-35 je jediným, s nímž můžeme obstát na bojištích budoucnosti a který je zároveň zárukou, že se v případě potřeby dokážeme společně s našimi spojenci efektivně bránit vnější agresi,” uvedl náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka.

Pořizovací proces bude probíhat jedenáct let s tím, že první stroje do Česka přiletí v roce 2031. Současně s postupnými platbami dochází ke zpracování Komplexního implementačního plánu, který definuje způsob zavedení systému F-35 do prostředí AČR. Konkrétně jde o naplánování personálu, jeho výcviku, výstavby potřebné infrastruktury, servisní a logistické podpory, rozvoje dalších podpůrných služeb tak, aby postupné dodávky všech 24 kusů F-35 probíhaly bez problémů od samotného začátku.

Výcvikem na simulátoru F-35 si už prošla první skupina českých pilotů, mezi nimi i mjr. Aleš Svoboda, který usiluje i o let do vesmíru. Svoboda v rozhovoru pro ČT24 letoun popsal jako velmi inteligentní počítač, který dokáže kompilovat velké množství dat ze senzórů a pomocí datalinků je předávat dalším složkám. Poprvé by si reálný stroj mohl osahat v druhé polovině roku 2029. Předcházet tomu krom dalšího výcviku bude například i výroba speciální helmy, která se dělá každému pilotovi na míru za pomocí velmi přesného skenu obličeje.

Stávající švédské Gripeny budou odvádět svoji práci až do roku 2035, tedy do doby plného nasazení systému F-35. Jednání o provozování těchto letounů do tohoto období podle tiskové zprávy MO se švédskou stranou intenzivně probíhají. Aktuální smlouva za 1,7 miliardy korun vyprší za tři roky.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

příspěvek

29.01.2024 v 22:05 Jindra

Je to poněkud potřeba zakumuflovat, aby se pro veřejnost nákup F 35 vyplatil. Ale bohužel je to jen o tom, aby na tom někdo vydělal...Dodávky od roku 2031 jsou poněkud až směšné...

Odpovědět

Dobra zprava

30.01.2024 v 8:09 Radek

Je to dobra zprava. Jen je skoda, ze letouny nebudou driv. Vycvik pilotu az 2029 a prilet stroju 2031 je dost pozde. Na F-35 se stoji fronta, americane uprednostnuji dulezitejsi spojence (Korea, Japonsko, Nemecko, Finsko, Polsko). Finove podepsali kontrakt uz v roce 2021, prvni stroje dostanou 2025, prilet 2026 a castecna bojeschopnost IOC v roce 2028. Plna kapacita az 2030. My jsme proste na rade az pak. Dobra zprava je to i pro Saab a Gripeny, kontrakt konci 2027 a budeme muset podepsat novy az do roku 2035, jeste s rocni rezervou pro pripad zdrzeni. Taky bude nutny upgrade Gripenu, po 19 letech provozu jsou stroje zastarale. Ted s vyhledem na dalsich 11 let neni nad cim vahat. Taky je treba modernizovat L-159 Alca, 14 Gripenu je malo, takze je potrebujeme na nejmene dalsich 11 let, pravdepodobne je budeme potrebovat i pak - nema smysl posilat F-35 ke zbloudilemu sportovnimu letadlu. Takze ocekavam, ze Aero se probere a nabidne aspon tri varianty upgradeu - novy radar a elektronika, datalink, zbrane atd. Dalsi vyhodou je, ze do roku 2029 bude mit F-35 odstranenu vetsinu dosud nevyresenych problemu (i kdyz vetsina je u verzi B a C, dost vyznamnych je i na A).

Odpovědět

Špatná zpráva

30.01.2024 v 22:32 Harry

Pro naši zem absolutně nepotřebné. Než se dostane do plné rychlosti, už se musí otáčet a nrzdit. Za tři roky kompletního servisu a provozu, se všm všudy nás to bude stát 2,5 bil. korun. Jenom dobře podplacený vládní magor tohle mohl podepsat. To vysvětluje úplně všechno. Vláda je totálně v řiti, nemá na to, cpe prachy do ztracené Ukrajiny a češi to musí zaplatit. Díky téhle vládě se republika potopí na samé dno a to bude hoooodně bolet i nastavající generace. Vlastizrada je jen lehký odvar vládního jednání.

Odpovědět

RE: Špatná zpráva

31.01.2024 v 11:41 igi

takze nakupit pre ceskych pilotov (a vseobecne vojakov) to najlepsie vybavenie je vlastizrada? Nemalo by to byt tak, ze chlapom ochotnym umret pri obrane vlasti das to najlepsie a este im podakujes? Skusenosti pilotov s F-35 su pomerne jednohlasne - to lietadlo je daleko pred konkurenciou.

Co by za to dali ti ukrajinci, ktori na hrdzavych MiGoch zadrziavaju hordu v dalsom z jej tradicnych najazdov na europu... urcite dakuju svojmu statu, ze nenakupoval "zbytocne drahe" vybavenie, ked sa mozu dat zabit na lacnejsej variante :(

Argument s "plnou rychlosti" je uplne mimo, vacsina vojenskych misii sa odohrava v podzvukovej casti obalky. 

Odpovědět

RE: Špatná zpráva

31.01.2024 v 12:14 Vaclav

Muzete uves zdroj, pro to vase hausnumero 3.2bil Kc?

Ja ctu 322 miliard do roku 2069 (nakup i provoz). Citit to v rozpoctu bude, to ne ze ne, ale asi stokrat min.

https://echo24.cz/a/Hu7ZR/zpravy-domov-nejdrazsi-nakup-ceska-armada-pavel-i-rehka-vychvaluji-stihacky-f-35-za-150-miliardy

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/foto-stihaci-letoun-f35/r~6882dd2408c111edbe29ac1f6b220ee8/

https://domaci.hn.cz/c1-67221620-pentagon-schvalil-prodej-f-35-ceske-armade-cena-nema-prekrocit-122-miliard

Otacet se nemusi - muze branit i kus Rakouska a Polska, stejne jako jejich stroje nas, pokud budem dobri sousede. 

Viz posledni odkaz: "V roce 2030 budeme mít v Evropě odhadem 450 letounů F-35. To je ohromná síla." Takze ja to ctu jako pozitivum, narozdil od nasi minulosti, kdy jsme se jako namysleny a ublizeny soliter nechali z Vychodu prevalcovat, ani jsme si neprdli.

Ale i ja chci mir!!! ;)

Odpovědět

RE: Špatná zpráva

31.01.2024 v 13:29 Čáp

Před 10 lety by si hodně lidí myslelo, že to je zbytečná investice. Dnes je, bohužel,  jiná situace.

Ale zajímalo by mě, jak jste přišel na to, že "než se dostane F35 do plné rychlosti už se musí otáčet a brzdit". A také jak víte, že za 3 roky provozu nás to bude stát 2,5 bilionu Kč? Víte, kdy budou dodány 1. kusy? A jaké jiné a jistě lepší řešení byste navrhoval?

Odpovědět

trochu jiná čísla

01.02.2024 v 7:56 Jiri marx

Zde posílám výbornou analýzu o nákupu F-35. Ono to nakonec bude ještě horší.

Výsledná systémová cena bude min kolik? 

800 miliard korun tak bude pravděpodobná systémová cena, kterou Česko zaplatí za nákup a provozování 24 letadel F-35 po dobu jejich životnosti!

A další náklady na letiště budou kolik ? 

To neví ani Hýkela ani Kalamity Jane ani silnoproudař Stanjura. 

Takže tak.

 

www.michalapetr.comMAP 1723 Šok! Izrael včera nakoupil 25 stíhaček F-35 za polovinu ceny, za kterou ČR nakupuje jen 24 letadel F-35! Rozdíl v ceně neuvěřitelných 57 miliard CZK! Budete čubrnět, kdo má asi shrábnout provizi! – michalapetr.com

MIP 83 Černochová a Fiala se pomátli – F-35 podle expertů z USA musí před Rusy prchnout, aby se zachránil! – michalapetr.com

MIP 90 Systémová cena letadel F-35 zakoupených fialovou vládou! Reakce na pořad Martina Kollera!

 

 

 

Odpovědět

RE: trochu jiná čísla

01.02.2024 v 12:47 Martin

Zdroj je anonymně registrovaný blogísek (viz WHOIS záznamy "Registrant Name: Not Disclosed") kde autoři kteří jsou uváděni na stránkách mají po jejich vyhledávání spoustu záznamů o dezinformacích.

V době psaní tohoto příspěvku měli na titulní straně článek který se rozčiloval nad tím, že v tendru na výstavbu jaderných elektráren v ČR nejsou rusové a jak moc by to bylo výhodné kdyby tam byli.

Celkově velmi důvěryhodný zdroj u kterého vůbec není vidět odkud vítr fouká. :-/

Odpovědět

RE: trochu jiná čísla

01.02.2024 v 13:44 Vlado

dezinfo scéna maká a maká:-)

Odpovědět

RE: trochu jiná čísla

02.02.2024 v 10:07 Vaclav

Vzdycky jsem chtel znat zdroj, odkud se ty moudra berou.

Ten web michalapetr.com je ale opravdu vyborny ;) Skoda, ze nemam alespon 1 promile pod kuzi, to by se mi libilo jeste vic! Pro slabsi povahy doporucuji po 5 minutach cetby udelat alepon hodinovou prochazku, aby to s nimi neslahlo ;)

Odpovědět

RE: RE: trochu jiná čísla

02.02.2024 v 15:13 igi

no pokial si tento "vichodni vitr" dava tolko roboty s diskreditovanim vsetkeho okolo F-35, dalo by sa usudit ze "vichodni vitr" ma z tej technologie velke obavy. Dalsi dovod pre nakup :)

Odpovědět

F-35 vyzbroj

01.02.2024 v 9:59 Radek

Izrael nakoupil letadla bez casti avioniky (dodava sam), bez vycviku pilotu a udrzby (zajistuje sam). Navic uz stroje provozuje, takze ma infrastrukturu z vetsi casti uz postavenou. Takze argumentovat Izraelem je stupidita.

Soucasti naseho kontraktu je vycvik, udrzba, a taky AIM-9X, AIM-120C-8, Stormbreakery a JDAMy.

Aktualne bych ale resil jine veci - dokoupeni munice a upgrade avioniky pro Gripeny a Alcy. Nakup pum, raket, raketnic atd. Generalka L-159 (preferoval bych vybaveni izraelskym radarem a avionikou), mozna i dokonceni 8 skladovanych pulek L-159 z prestavby na dvoumistne (postaveni treti letky ACR - 2.letky L-159). Vyjednat se Svedy pronajati dalsich 2-6 Gripenu C/D pro doplneni stavu a zvyseni sil. Vycvicit a vybavit Gripeny pro SEAD a spolu s L-159 pro dalkove utoky (JDAM-ER, SDB nebo obdobna vyzbroj).

Amici taky delaji velke chyby. Vyvinuli AIM-9X pro interni schranku F-22, ale dovnitr F-35 se nevejde, takze museli vyvinout stealth verzi AIM-9X Bl.2+ a stealth zavesnik, aby je F-35 mohly nosit na vnejsim podkridelnim zavesniku. F-35 bude AIM-9X uvnitr nosit az po vyvinuti verze, ktera se tam vejde... IRIS-T nemuze F-35 nosit ani vevnitr, ani zvenku.

Odpovědět

STBak to prej zrusi

04.02.2024 v 11:47 Marek

Dnes jsem cetl, ze to ten dement chce zarazit a jestli bude u vlaady (coz bohuzel asi bude), tak ten kontrakt zrusi ... to bude zase ostuda. Achjo. Jinak ta diskuze je uplne mimo - vubec nejde o ta letadla jako takova, ale o system, ktery s nimi ziskame ... je 21. Stoleti vime? V3S z 60. Let minuleho stoleti nam muzou tak vozit akorat deky ... 

Odpovědět

RE: STBak to prej zrusi

05.02.2024 v 10:44 igi

no jo, jediny dovod preco bratom cechom este dovidime aspon na chrbat, je ze si volite slovaka XD sorry za to...

Ale aspon vidite s cim sa tu my borime 30 rokov furt dokola. Jeden krok dopredu, dva dozadu...

Odpovědět

STBák jede svou lajnu

06.02.2024 v 9:37 pps

Nezruší, to jsou jen jeho standardní kecy.

Avšak bude u toho ječet jak Viktorka u splavu aby se zalíbil svému elektorátu.

No a ve finále prohlásí, že to zrušit ani nejde neb by to stálo víc než závazky dodržet ale ON za to vůbec , ale opravdu vůbec nemůže ... :-)

Odpovědět

RE: STBák jede svou lajnu

06.02.2024 v 10:39 igi

nieco ako ked u nas cela rusofilna fronta vyhlasovala dzihad ked sme podpisali obrannu dohodu s USA, alebo zbrojne dodavky na ukrajinu? :)) Rusofilna fronta vyhrala volby, dohoda s USA bezi, zbrojne dodavky tiez, imigranti zrazu nie su tema, amnestia pre korupcnikov je teraz jedina tema...

Ja len nechapem jak to ten elektorat moze nevidiet. Ale uz som sa zmieril ze nie vsetko musim chapat.

Odpovědět

Přidat komentář