Na jihu Ruska se zřítil bombardér Tu-22M

27.04.2024 1 příspěvek

V ruské oblasti Stavropol se během minulého víkendu zřítil strategický bombarder Tupolev Tu-22M3. Letoun se vracel z bojové mise poblíž hranic s Ukrajinou.

Tupolev Tu-22M3
Tupolev Tu-22M3 (Zdroj: Shutterstock | Endless Luck)

K nehodě došlo časně ráno v Krasnogvardějském okrsku poblíž Petrohradu, přibližně 300 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Posádka se vracela z bojové mise, když se bombardér zřítil do pole. Na videu kolujícím po sociální síti Telegram je vidět požár, který zachvátil prakticky celý ocas, přičemž letadlo padalo k zemi v ploché spirále.

Fotografie z místa nehody (Zdroj: X | NEXTA)

 

Záchranné týmy okamžitě vyrazily na místo nehody. Posádka se před dopadem stačila katapultovat, zachránit se ale podařila jen polovina. Zatímco jeden člen byl nalezen mrtev, po dalším se slehla zem. 

Ruské ministerstvo brany jako příčinu nehody předběžně uvedly technické potíže a dodaly, že v době nehody nebyla na palubě žádná munice. Oproti tomu ukrajinské zdroje mluví o tom, že letoun byl sestřelen poté, co vypálil na ukrajinská města rakety Kh-22. „Jde o první strategické letadlo, které Ukrajina dokázala zničit během jeho letu,“ uvedl zdroj z ukrajinských obranných sil webu RBC Ukraine. „(Letoun) prováděl na Ukrajině střelbu.“

Záběr z pádu letadla (Zdroj: X | NEXTA)

Jiný zdroj pro web Novoe Vremia uvedl, že letoun byl sestřelen zapomocí protiletadlového systému S-200 sovětské výroby. Dodal, že podobná metoda byla použita 14. ledna při sestřelení ruského letounu včasné výstrahy Berijev A-50 nad Azovským mořem.

Tupolev Tu-22M je strategický bombardér vyvinutý ještě během sovětských časů. Od té doby byl několikrát modernizován, včetně právě verze Tu-22M3, přezdívané „Backfire“ Letouny této řady dosahují rychlostí nad 2 000 kilometrů za hodinu a unesou přes 12 tun munice.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Sestřel

30.04.2024 v 7:29 Radek

Ukrajinci ho sundali 19. dubna ráno, pravděpodobně pomocí upravené střely systému S-200. Sestřel podporuje video pádu letadla v ploché vývrtce. Při požáru motoru by posádka letoun nejspíš navedla do klesání mimo osady a vystřelila by se - letadlo by normálně spadlo.

Odpovědět

Přidat komentář