Pražské letiště po pěti letech obnovilo spojení s Tbilisi

09.05.2024

Na letiště Václava Havla se v úterý poprvé od vypuknutí pandemie vrátili cestující z jedné oblíbené destinace - Tbilisi. Gruzínský dopravce Georgian Wings po pěti letech obnovil pravidelnou linku do Prahy, létat bude dvakrát týdně.

Inlaugurační let, obsluhovaný starším Boeingem 737-300 (reg. 4L-UKA) dosedl na pražskou dráhu 06 krátce po půl dvanácté. Na letišti v tu dobu panoval silnější déšť a tak se stalo, že letadlo při průjezdu slavobránou téměř zmizelo. Na stojánku se sice dostalo, posádce se ale podařilo značku pro jejich typ letounu přejet. Než tedy mohli cestující nástupním mostem vystoupit, musel nejprve přijet tahač a o cca metr letadlo vytlačit.

Prvního letu do Prahy využilo několik desítlek cestujících, na odletu bylo číslo podobné. Gruzínci mají Česko jako oblíbenou destinaci, dopravce očekává že během roku přepraví okolo 25 tisíc cestujících. Létat se bude z Prahy dvakrát týdně, v úterý a v sobotu.

„Je mi ctí uvítat v Praze novou destinaci. Lety z Tbilisi byly zastaveny během covidové krize a já tu rád vítám nového dopravce s novými postupy a držím palce, abyste měli více než očekávaných 25 tisíc cestujících, mohli navýšit frekvenci letů a přivézt nová letadla,“ pronesl člen představenstva Letiště Praha Martin Kučera. Dodal, že od obnovení spojů si slibuje i zájem nejen ze stran českých turistů, ale i firem.

„Je pro nás ctí, že můžeme být první aerolinkou s pravidelným spojením mezi Prahou a Tbilisi,“ uvedl prezident aerolinek Shalva Kiknadze. „Praha je pro gruzínské obyvatele populární destinací a doufáme, že spojení (Čechům) umožní vycestovat a poznat Gruzii. Doufáme, že naše spolupráce s Letištěm Praha bude dlouhodobá a prospěšná pro obě země i naši společnost.“

Tiskovou konferenci ozvláštnila i ukázka tradičních gruzínských tanců nebo ochutnávka jídel a nápojů, o což se postarala místní ambasáda. „Gratuluji oběma stranám k obnovení letů mezi Tbilisi a Prahou,“ přidala se k oběma pánům gruzínská velvyslankyně Tea Maisuradzeová. „Dnešek je pro mě důležitým dnem, protože po téměř pěti letech se znovu otevřela možnost cestovat a poznávat obě země, což přispívá k prohloubení vztahů obou zemí. Obě země mají silný turismus, prohloubí se ekonomická spojení, a Česko je jedním z největších investorů v Gruzii, a to vše přispěje k vývoji našeho vztahu. Praha byla vždy jednou z nejvíce navštěvovaných destinací pro Gruzínce, a to jak pro starší, tak mladší generace a já doufám, že tomu bude i naopak. 

Autor fotografií: Aeroweb.cz | Marek Baloun

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář