Na sociálních sítích byl odhalen čínský bitevní vrtulník, zatím je nový a úplně neznámý

09.04.2024 2 příspěvky

Na konci března se na sociálních sítích objevila videa a fotografie, které ukázaly údajné testování zbrusu nového bitevního vrtulníku. Jedná se o dosud neznámý model čínského stroje, jenž má pracovní název Z-xx nebo Z-21.

Nový čínský vrtulník, označovaný jako Z-21
Nový čínský vrtulník, označovaný jako Z-21 (Zdroj: Weibo | 水雷屋)

Čína testuje nový bitevní vrtulník, který rozměrově odpovídá například americkým strojům AH-64 Apache nebo ruským Mi-28. Zatím ale nezveřejnila žádné bližší informace, jež by o letounu přinesly více podrobností.

Videa a fotografie z údajného testování se objevily na sociálních sítích, experti podle vizuální podoby soudí, že dynamické komponenty, jako jsou rotory nebo reduktory, se inspirovaly u univerzálního transportního stroje Harbin Z-20. Stroje by měly být analogií k americkým vrtulníkům Sikorsky S-70/xH-60.

Nový čínský vrtulník má vycházet z modelu Z-20 (Zdroj: Magnetpress)

 

Vrtulník, jenž má pracovní název Z-xx nebo Z-21, je považován za vyšší vývojový stupeň stroje Z-20, který ale má užší trup. Nový typ má motory po stranách trupu, pevný trojbodový podvozek či malá křídla se šesti pilony na výzbroj.

Dá se prý také očekávat, že bude mít větší délku doletu nez Z-20, vyšší nosnost výzbroje i lepší elektronické vybavení. V provozu by měl být údajně během dvou až tří let. Prozatím se ale jedná jen o spekulace.

Pohled zespodu (Zdroj: Magnetpress)

 

Zdroj článku: Magnetpress

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Vrtulník

14.04.2024 v 17:30 Lukáš

Jak může být předlohou americký vrtulník, když má lichý počet listů rotoru ? To měli sovětské/ ruské vrtulníky 🤔

Odpovědět

RE: Vrtulník

15.04.2024 v 7:20 Radek

Protože vychází ze stroje Z-20, což je kopie Sikorski Blackhawku s 5ti listým rotorem. Pravděpodobně kopie z Mi-17/28. Čína měla vždycky problém s vrtulníky - motory, rotory.

Odpovědět

Přidat komentář