International Flying Display

16.06.2008

O víkendu 14.-15. června opět ožilo nebe nad městem Hradec Králové. A to díky Czech Airshow Agency, která se rozhodla letos uspořádat letecký den na tamním letišti. Jednalo se o akci IFD – tedy International Flying Display. Ještě dodejme, že aviatický půst v Hradci Králové byl ukončen po šesti letech, kdy se tu konal poslední CIAF, který se od té doby pořádá v Brně.

International Flying Display
International Flying Display (Zdroj: Aeroweb.cz)

maďarský Yak-52

Ačkoliv se tato akce ze začátku nejevila jako divácky příliš atraktivní a vstupné 250,- mnohé diváky odradilo, nakonec bych ji zhodnotil kladně. A to díky pár velice zajímavých strojům, jenž se podařilo pořadatelům zajistit. Nejzajímavějším strojem v těchto končinách byl historický stíhací letoun De Havilland Vampire FB Mk.6, který se vyráběl od roku 1945. Důkazem kvality letounu je více než 4300 vyrobených kusů. Dalším tahákem byla bezpochyby francouzská civilní profesionální akrobatická skupina Breitling Jet Team. Pro českého fandu je velmi přitažlivá, neboť létá na strojích české výroby – L-39C Albatros. Letos se skupina předvádí v novém kabátě a také do své party přibrala dalšího pilota. Letec Olivier Boulay tudíž letá s číslem 7 na svislé ocasní ploše. Další zajímavým faktem je, že letouny jsou zapsány v estonském leteckém rejstříku. Pravděpodobně kvůli výhodnějším legislativním podmínkám. Na IFD jsme také měli možnost spatřit parádní, taktéž již historický letoun – hydroplán Catalina. Catalina G-PBYA byla vyrobena v roce 1943 pro královské kanadské letectvo. Nyní je pro ní domovem slavný „letecký přístav“ v anglickém Duxfordu. Za povšimnutí také stála slétanost letounů L-29 Delfín a Yak-52.

švédský Vampire

Peter Besenyei…víc bych snad ani psát nemusel. Jeho vysoká pilotáž na letounu Extra 300/S je ještě vyšší. Když ho vidíte ve vzduchu, říkáte si, že má buď rozbité letadlo nebo to nemá v hlavě v pořádku!!! Inu je to 21 násobný mistr Maďarska a otec závodů Red Bull Air Race. Dále byla k vidění rumunská akrobatická skupina Aerobatics Yakkers létající na dvou letounech Yak-52TW. Tato ruská cvičná sportovní letadla se vyrábějí již od roku 1976 až do dnes. Účast na leteckém dnu si nenechala ujít tuzemská skupina The Flying Bulls Aerobatics Team na čtyřech letounech Zlin 50LX. Vedoucím skupiny je od roku 2002 Ing. Radoslava Máchová. Chybět nemohla ani slovenská letecká skupina Očovskí Bačovia na čtyřech letounech L-13 Blaník. Na konec letového dne na nebe vyšly Hvězdy – tedy srbská akrobatická skupina Hvězdy, jejíž piloti „sedlají“ bývalé vojenské letouny Galeb G2 v rámci civilního Aeroklubu Geleb G4.

francouzský Breitling Jet Team

Doufejme, že konáním IFD 2008 na Hradeckém letišti si Czech Airshow Agency chtěla opět připomenout jak se vlastně pořádají letecké dny na tomto letišti a že se třeba konečně příští rok dočkáme navrácení CIAFu na hradecké nebe…

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář