Mistrovství Evropy v ultralehkém létání 2008 zahájeno

19.08.2008

V sobotu 16.8.2008 bylo slavnostně zahájeno v polském městě Leszně 10. mistrovství Evropy v ultralehkém létání. Na známém letišti, pro znalé především ústřední polskou plachtařskou školou, se sešlo 13 reprezentačních týmů, ve kterých bylo přihlášeno celkem 94 soutěžících ve všech čtyřech kategoriích, ve kterých se soutěžení UL pořádá. Nás může těšit, že největší zastoupení má česká ekipa, celých dvacet soutěžících ve 13ti posádkách. Však má z minulého ME 2006 z Německa co obhajovat.

Mistrovství Evropy v ultralehkém létání 2008 zahájeno
Mistrovství Evropy v ultralehkém létání 2008 zahájeno (Zdroj: Aeroweb.cz)
Soutěžící, doprovody i fandové postupně přijížděli a přilétali do místa dění již od 12.8, v místním kempu na letišti do 24.8. vybudovali svá ležení a mnozí usilovně trénovali. Přitom se mimo jiné zjistilo, že vytýčený oficiální přistávací deck je změřen a postaven špatně (byl o dost kratší, než měl být), a tak měli pořadatelé hned co napravovat.V pátek se však zhoršilo počasí, až začalo vytrvale pršet. Poslednímu, komu se podařilo před příchodem deště do Leszna na letiště přiletět, byl český Jan Bém na svém TL-232 Condoru.  Pak již soustavný déšť a mraky až na zem zastavily veškerý letecký provoz v celém širém okolí.

Organizace pořadatelů na letišti byla vůči účastníkům poměrně na úrovni. Pokud ale šlo o poskytování informací pro média, bylo to již horší. Na „registrácii“ nic nevěděli. Pouze na nástěnce se krčil pomačkaný papír s tabulkou, na které byli vyčísleni přihlášení účastníci podle kategorií a zemí. Ale i z ní byl patrný první problém mistrovství. V kategorii jednomístných aerodynamicky řízených ultralajtů RAL 1 se přihlásili na ME jen čtyři účastníci pouze z tří zemí. Podle regulí FAI toto číslo nestačí na to, aby mohlo být v této kategorii mistrovství Evropy vůbec hodnoceno. Pokud se něco nezmění, náš největší favorit Jan Lukeš nakonec nebude moci obhajovat medailové pozice českého týmu v dané kategorii z roku 2006. Jak se k tomuto problému jury a pořadatelé postaví, nám nebylo do našeho návratu do Česka známo. Ani když se nakonec cestou webových stránek www.fai.org. podařilo nalézt oficiální webové stránky mistrovství, a to  www.emc2008.pl, o tomto problému se na nich nikdo z kompetentních nevyjadřoval.

Jinak se ovšem na nalezených stránkách informací dalo nalézt poměrně dost, včetně velmi ilustrativní fotogalerie z prvních dnů ME. Lze se podle nich dobře v programu ME orientovat. Pokud ovšem nedojde k náhlé změně v programu. Jak se bohužel stalo hned při zahájení.



Původní slavnostní zahájení mistrovství mělo být provedeno na náměstí v Leszně v sobotu 16.8. v 09.00 hod. Pro obavy z deště byl čas posunut na 10.00. Na náměstí byly již vybudovány pódia i postaveny lavičky, vystaveny coby poutače tři ultralajty a pověšeny velké transparenty se znakem mistrovství. Vše hlídala velmi přísně se tvářící místní policie. Nástupu národních týmů ke slavnostnímu zahájení  ME jsme se však na náměstí spolu s několika dalšími novináři nedočkali. Pořadatelé „operativně“ při převozu týmů v autobusech oznámili, že celou „slávu“ raději přesouvají pod střechu a řidiči autobusů rovnou zatočili jinam. Ti, kteří již čekali na náměstí, měli prostě smůlu. Měli jet s ostatními autobusem, že? Ironií bylo, že v době původně plánovaného zahájení zrovna vůbec nepršelo.

V sobotu večer také konečně začaly fungovat oficiální stránky českého reprezentačního týmu z ME UL 2008. Najdete je na http://zevzduchu.cz/me2008 a dá se na ně „doklikat“ i z oficiálních stránek www.laacr.cz . Dozvíte se na nich mimo jiné, kdo vlastně Českou republiku v Polsku reprezentuje, dosud toto nebylo nikde pro běžnou leteckou veřejnost k dosažení.

Krátká dvoudenní výprava Aerowebu na zahájení ME UL 2008 skončila v sobotu odpoledne, kdy za soustavného deště vyrazila zpět od Česka. Fotografovat tak, aby tyto fotky měly trochu rozumnou kvalitu prostě nešlo, nicméně fotografií v galeriích oficiálních stránek ME i stránek českého týmu je dost. A tak přejeme českému týmu hodně úspěchů a všem účastníkům mistrovství hodně štěstí, především stejně tolik šťastných přistání, jako startů.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Ultralighty


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář