Jak jsem se nechal vyšetřit aneb ÚLZ dnes

19.12.2008

Velice poutavě napsaný článek nabitý informacemi, které ocení každý, kdo se chystá na prohlídku do Ústavu Leteckého Zdravotnictví (ÚLZ) v Praze Dejvicích. Co na vás čeká během jednotlivých vyšetření? Kolik to bude stát? Odpovědi na tyto a další otázky naleznete v článku.

Jak jsem se nechal vyšetřit aneb ÚLZ dnes
Jak jsem se nechal vyšetřit aneb ÚLZ dnes (Zdroj: Aeroweb.cz)

Už vám doma někdo řekl „NECH SE VYŠETŘIT...!!!?“ Věřím tomu, že ve spoustě domácností leteckých nadšenců nebo nadšeňkyň se to již stalo. Musím přiznat,že v té naší domácnosti se to stává relativně často,ale pouze v okamžicích uvolněné zábavy a z valné většiny k mé osobě, ale naštěstí to nikdy nemělo nic společného s létáním. Je ovšem pravda, že moji opožděnou touhu po létání moje drahá polovička občas nenesla zrovna lehce. Po tom co jsem si po několika letech tápání ujasnil co vlastně chci a jestli je vůbec možné toho dosáhnout jsem začal konat. A první co je na řadě je právě to NECHAT SE VYŠETŘIT...

Objednal jsem se na ÚLZ

A tak jsem zvedl telefon a zavolal do Prahy. Profesionální hlas a profesionální otázky, o co se mi vlastně jedná a co bych si přál, mne ujistily o tom, že dříve jak za měsíc se na řadu nedostanu. To mně ovšem z míry nevyvedlo, protože jsem už na to byl upozorněn v brněnské pilotní škole, u které se chystám k výcviku PPL(H) s tím, že celý národ se zbláznil do létání a je totálně plno, což se potvrdilo. Ale myslím, že létání není o momentálním nápadu a 4 týdny čekání rozhodně nejsou na závadu. Je to rozumný čas k tomu si sehnat nějaké informace a rady na to jak se proplést nástrahami ÚLZ co nejlépe a nejrychleji.

Já osobně čerpal zde z AEROWEBU (článek zde) a musím říct, že tipy zde již uveřejněné mi velice usnadnily ony 2 dny, které budete potřebovat, pokud žádáte o způsobilost 1. třídy jako já. Nechtěl bych se opakovat, ale opravdu důležité je vzít si nějakou svačinu, protože jsem neměl ani minutu abych si někam odskočil pro jídlo nebo pití (mimo vody z automatu, která je na všech patrech k dispozici zdarma) a dělat psychotesty 3 hodiny s prázdným žaludkem, asi není zrovna příjemný zážitek a to nemluvím o všech ostatních vyšetřeních, na kterých je dobré být v pohodě. Takže tímto děkuji své milované ženě za skvělé REXOVY housky se salámem.

Nezapomeňte kartičku pojišťovny


Na vyšetření způsobilosti 1. třídy si Vás zcela jistě profesionální hlasy z recepce pozvou již na 7 hodinu ranní, na lačno a řádně odpočatého. Já, z jižní Moravy, vstával ve 4 hodiny ráno a nedokážu si představit budoucího držitele 1. Medical Certificate z Ostravy,  jak vstává po jedné a v poledne usíná u pana psychologa. Proto všem, kteří to mají do Prahy více jak 2,5 hodiny autem, doporučuji investovat pár stokorun navíc za ubytování k těm 6825 korunám, které Vás bude stát kompletní vyšetření. Určitě se Vám to vyplatí. Ještě před tím vším je ovšem nutné navštívit svého ošetřujícího lékaře, vyzvednout si u něj kompletní zdravotní dokumentaci, která je velice důležitá, nezapomenout občanský průkaz a hlavně, hlavně kartičku zdravotní pojišťovny, kterou já zapomněl v autě. Naštěstí profesionální hlas, s profesionálním vzhledem a profesionálním přístupem vám v 7 hodin ráno řekne, že jste sice udělal velikou chybu, ale že to nějak uděláme. A tím to vše začíná.

Čtěte také: ÚLZ zdražuje

Doporučuji, pokud jste na ÚLZ nikdy nebyli, přijet dříve a tlačit se dopředu. Pokud jste zde již byli třeba pro 2.třídu nebo za jiným vyšetřením, musíte si do archivu pro složku a to vám sebere pár minut času. Hned na to vás přímo v recepci přijme doktor, který s Vámi projede Vaši zdravotní dokumentaci od ošetřujícího lékaře a zeptá se Vás na podrobnosti. Mé 3 papírky za 10 posledních let mi moc problémů nenadělaly, ale je fakt ,že na jeden z nich, který nebyl nikterak závažný, se poté ptali všichni vyšetřující lékaři, kterých se to týkalo. Poté si Vás převezme profesionální paní nebo snad slečna na recepci (abych neurazil, pokud narazí na tento článek) a vyhrkne na Vás spoustu informací a dat. Pozorně poslouchejte a pokud Vám nebude něco jasné, ptejte se. Také si hned vyžádejte klíček od skříňky, kam si můžete odložit onu svačinu od partnerky či partnera a přebytečné svršky, aby jste se cítili co nejlépe.

Maraton vyšetření


Následuje maraton vyšetření, které Vám dají krásnou představu o tom, jak na tom vlastně vzhledem ke zdraví a létání vlastně jste. Musím uznat, že ač je člověk v první chvíli trošku mimo z toho množství dveří, které má otevřít a kolika rukama má projít, tak po chvilce se díky návodu v ruce od paní(slečny, abych neurazil) docela slušně zorientuje a jde na to. Takže hned po úvodní proceduře na krev a moč... Jakmile se zdržíte, čeká vás docela slušná fronta. Pokud byste měli čekat, obíhejte ostatní „stanice“. Problém je v tom, že odběry je třeba mít do hodinky od návštěvy recepce.

Takže cca do 8.15, návštěva stomatologa v 8.30 (ordinuje od 8.30 - 9.30) a začátek psychotestů v 8.45, kde já končil lehce po 12 hodině. Tudíž musíte stihnout odběry a stomatologa do 8.45... potom už je vše relativně v pohodě. ÚLZ pracuje denně od 7.00 – 15.30. Já měl to štěstí, že jsem dal na rady kolegy, který zde psal článek přede mnou a vyrazil okamžitě na krev a moč. Stihl jsem pohodu bez fronty. Moč jsem měl po zkušenostech kvalitním pitným režimem zajištěnou a ještě před odběrem krve jsem byl odhalen jako dárce krve. (jo pane, Vy jste se nechal pro jistotu testovat dopředu... neee paní, já jsem dobrovolný dárce krve). Sestřička byla dost ostrá, ale slušná a přesná,  tak citlivý odběr jsem neměl ani nepamatuji. Moc chválím. ( Po psychotestech se stavte pro výsledky). Sestřička vás ráda uvidí.

Hned vedle EKG... žádná fronta. Šup tam. A rada nejdůležitější. Všude klepejte, pokud nesvítí světlo NEKLEPEJTE. To potom radši upalujte jinam. Nikdo na vás opravdu nečeká. Sestřička slušná, vstřícná, vyšetření rychlé a příjemné. Opět moc chválím.

Hned vedle vyšetření sluchu AUDIO. Nikdo nečeká, tak okamžitě klepu. Po chvilce čekání jsem přijat. Na toto vyšetření si dejte větší pozor. Testy moči a krve neovlivníte a EKG také ne.Toto vyšetření ano. Sestřička, opět v pohodě, vás usadí do kabinky, se sluchátky a tlačítkem do ruky. Začínáme tuším pravým ouškem. Pekelně se soustřeďte na zvuk, který bude opravdu opravdu od 0 decibelu... zatajte dech, protože jinak ty nejtišší tóny nemáte šanci slyšet. Je to obyčejné pípání. Jakmile máte pocit, že slyšíte zvuk, zmáčknete tlačítko. To se na každé ucho opakuje cca 7x. Poté vyjdete z kabinky, příjemná a vtipná sestřička Vám sdělí přibližné výsledky, protože vás čeká ještě rozšířené vyšetření ORL (krk,uši,nos).

Opět musím moc chválit, protože konkrétně tato paní nám dodávala sílu a byla velice vtipná a příjemná ke konci prvního dne běhání po doktorech. (snad si mně konečně zapamatuje, pokud to bude číst).

Poté běžím k zubaři, protože se blíží 8.30. Jsem opět první. Přesně v 8.30 jsem přijat. Mám momentálně trošku stomatologické problémy, ale po konzultaci s instruktorem z pilotní školy mi bylo řečeno, že stomatologii nemám řešit. Je to skutečně tak... prohlídka chrupu je relativně dlouhá, ale velice citlivá. Ještě jsme si s paní doktorkou pokecali a upaloval jsem dál. Zase musím říct velká chvála. Ještě se odvážně pouštím na RTG hrudníku. Myslel jsem, že to bude vteřinka, ale na toto vyšetření si dejte malinkou rezervu, pokud někam spěcháte. Zvoním, za okamžik jsem přijat, ale téměř 10 minut čekám i přesto, že nikdo z pacientů není přítomen. Následný rentgen je otázka několika vteřin.

Pro výsledky si opět dojděte po psychotestech nebo po minimálně 20 minutách. Díky chladné a odměřené sestřičce a bezdůvodnému čekání po přijetí dokumentace toto vyšetření jen chválím a uděluji sníženou, i když vysokou známku.

Psychotesty - sonda do vaší osobnosti

 
A je tu 8.50... už 5 minut přetahuji a přicházím pozdě na sraz zájemců o psychotesty... mám první lehký průšvih v leteckém životě :-))  No nebylo to tragické. Sestřička mne upozornila, že na mně už čekají a jsem srdečně vítán... nastaly minuty a následně hodiny pravdy... opravdu důkladná a hloubková sonda do vaší osobnosti a prověření vašich základních schopností a vlastností a předpokladů stát se obchodním pilotem některého z létajících strojů... a protože zde nastal můj jediný zádrhel při vyšetření na ÚLZ a po následné konzultaci s mým průvodcem pilotní školou panem M.V., zádrhel opravdu zbytečný, jsem se rozhodl věnovat psychotestům samostatný článek.

Doufám, že vás, čtenáře moje prvotina alespoň trochu zaujala a rád si přečtu vaše připomínky a komentáře k článku. Pokud se mezi vámi najde někdo, kdo se chystá na ÚLZ někdy v této době a budou ho zajímat podrobnosti k psychotestům a několika málo dalším vyšetřením, které vyjdou v dalším článku, tak mu rád předám podrobnosti nejlépe po telefonu. Kontaktujte prosím vedení AEROWEBU, kteří vám na mne předají kontakt. Rád pomohu radou každému, kdo bude mít opravdový zájem o létání.

    

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář