Co byste měli vědět, než začnete létat

27.01.2006

Stát se pilotem je výzva, je to splněný sen stovek malých kluků, létání je ale také odpovědnost, závazek a svým způsobem i oběť. Možná i proto se z létání nikdy nestane masová záliba. Stát se pilotem je vyznamenání, kterého se nedostane každému.

Co byste měli vědět, než začnete létat
Co byste měli vědět, než začnete létat (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tyto stránky jsou určeny v první řadě lidem, kteří touží po létání. Doufáme, že jim ke splnění jejich dětského snu, pomohou.

Létání patří k těm nedražším druhům zábavy, které si jen dovedete představit. Většina těch, kdo létání zvažují, si je toho dobře vědoma. O tom, zda se na létání dát či nikoli, vážně přemýšlí naprostá většina lidí měsíce nebo roky. Pokud jste právě v této rozhodovací fázi a připadáte si méněcenní, že již druhým rokem sledujete internetové stránky leteckých škol a počítáte, nevěšte hlavu. Nejste výjimkou.

Snad téměř každý, s kým jsem s o létání bavila, se mě zeptal: kolik stojí pilotní průkaz.

 

To je ryze laická otázka. Každý kdo již létá ví, že to není o tom, kolik stojí pilotní průkaz, ale kolik stojí létání. Pokud se totiž skutečně rozhodnete létat, budete za něj zřejmě celý život vynakládat poměrně vysoké částky. Ovšem pokud se nakonec létáním nebudete živit. To je ale bohužel vyhrazeno jen hrstce obětavých a odvážných.

Raději tedy počítejte s tím, že za létání budete celý život spíše utrácet nekřesťanské peníze, než že by vám je přinášelo:-)

Ale garantuji vám, že to bude stát za to! Teď vám připadá představa, že byste za deset minut zábavy utratili 500 a více korun téměř nemyslitelná a představa, že měsíčně byste si takových minut chtěli dopřát třeba 200 nebo 300 je úplná utopie. Jakmile ale začnete létat, svůj pohled na peníze a jejich hodnotu zcela změníte. Všechno začnete přepočítávat na letové hodiny. Myšlenka typu: tak za tohle by byla půlhodina ve vzduchu, vás napadne kdykoli budete vy nebo vaše drahá polovička pořizovat například něco do domácnosti.

Důležité ovšem je velmi rychle si osvojit výraz obličeje, ze kterého vaše drahá nepozná, co se vám v hlavě právě honí. Žen, které takto finančně, časově a vůbec náročný koníček, svému manželovi nebo příteli tolerují, je minimum. Taková, která by ho podporovala, neexistuje. Pokud ovšem sama není stejně postižená. Létání, byť se na něj mnozí mladíci dávají proto, aby ohromovali houfy příznivkyň, není z těch zábav, které by partnerské vztahy utužovaly.

Kromě toho, že vám létání sebere vše z vaší peněženky a že vám způsobí problémy v rodině, zřejmě alespoň ze začátku také naruší vztahy s vašimi přáteli.

 

Létání vás totiž okamžitě pohltí. Ze začátku (a tím myslím první rok nebo dva) nebudete schopni mluvit o ničem jiném. Jakýkoli jiný zážitek bude totiž ve srovnání s létáním zcela malicherný a nebude vám stát ani za zmínku. Vaše dosavadní nelétající přátele pak velmi rychle vaše letecké nadšení omrzí. Většinou jsou totiž veselé letecké historky bez dalšího vysvětlování pojmů a souvislostí srozumitelné jen letcům.

Tohle vaše období, kdy na řečnickou otázku: tak co, jak jde létání, tázajícího zahrnete nekončícím tokem vašich rádoby veselých ale pro laiky zcela nesrozumitelných leteckých zážitků, ale brzy skončí. Navíc prověří vaše přátele. Ti, kteří za to nestojí, odpadnou a vydrží to jen ti, kterým na vás skutečně záleží:-) Na druhou stranu získáte soustu nových známých na letištích. A časem zjistíte, že své nelétající známé nemá smysl unavovat leteckými historkami, protože jim stejně nerozumí a necháte si je pro tyto své nové známé a přátele.

Smyslem tohoto článku ale nebylo odradit ty z vás, kdo o létání uvažují:-) Létání vám sice sebere peníze, rodinu, přátele a všechny vaše myšlenky, ale dá vám za to nějakou náhradu? Popsat se to nedá, ale ujišťuji vás, že to, co získáte, plně vynahradí všechny ztráty a oběti, které budete muset podstoupit. Létání vám vyprázdní peněženku, možná i postel, ale zaplní vám ŽIVOT. To že je to plnohodnotná náhrada za jakékoli strádání pochopíte ve chvíli, kdy letadlo poprvé udělá přesně to, co mu pohybem kniplu nařídíte. V té chvíli se z vás totiž stane pilot.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář