Japonské letecké společnosti otevírají muzea leteckých nehod

08.01.2010

Japonské letecké společnosti otevírají muzea leteckých  nehod
Japonské letecké společnosti otevírají muzea leteckých nehod (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vrak Boeingu 747 Japan Airlines (JAL), který havaroval v roce 1995 je na podporu bezpečnosti  vystaven v centru Tokia. Neslouží však jako atrakce, ale jako památník.

Obě dvě dominantní japonské letecké společnosti,  Japan Airlines a All Nippon Airways otevřely muzea k uctění památky svých nejhorších leteckých nehod. Některá videa, na kterých je vidět utrpení pasažérů, trosky letadel, truchlící pozůstalí, přivedla  jednu návštěvnici k slzám.

All Nippon Airways (ANA), však říkají, že muzeum není určeno k šoku, ale spíše aby zachránily případně další životy. "Cílem tohoto místa je, aby všichni zaměstnanci ANA a široká veřejnost pochopili důležitost bezpečnosti leteckého provozu" říká kurátor muzea Nuburo Osano.


Boeing 747- 400 ANA

Muzeum není místo pro ty, kteří mají strach z létání. Je zde také vystaven roztrhaný trup, rozbité sedačky, dokonce i kopie dopisů, které někdo z pasažérů napsal před katastrofou. Vrak pochází z letounu společnosti ANA, který havaroval v roce 1971 a zahynulo tehdy 162 cestujích.

Japan Airlines (JAL), má také své muzeum nehod, kde je vyobrazena i největší nehoda v historii společnosti. Návštěvníci mohou vidět roztrhané kusy trupu, stejně jako pera, brýle a další osobní potřeby cestujících z letu 123, který narazil do hory severo - západně od Tokia v roce 1985, při této nehodě zahynulo 520 lidí.


Boeing 747- 400 JAL

ANA a JAL jsou považovány za dva nejbezpečnějších světové letecké dopravce. Doufají, že tato muzea pomohou i nadále udržet a snad i zvýšit bezpečnost leteckého provozu.

Zdroj: www.abc.net

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář