Letoun PAK-FA vzlétne ještě v lednu

22.01.2010

Letoun PAK-FA vzlétne ještě v lednu
Letoun PAK-FA vzlétne ještě v lednu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Agentura Interfax-AVN dne 18. ledna 2009 s odvoláním na zdroje letecké společnosti Suchoj v Komsomolsku na Amuru oznámila, že perspektivní nadzvukový bojový letoun 5. generace PAK-FA (Perspektivnyj Aviavionnyj Kompleks Frontovoj Aviaciji) uskuteční svůj první zkušební let ještě koncem tohoto měsíce. V současné době je letoun podrobován intenzívním testům na zemi.

Letoun má za sebou sérii úspěšných testovacích zkoušek pojíždění po vzletové a přistávací dráze, kdy byla ověřována funkce motoru, brzd a systémů řízení, která je nutná ještě předtím, než letoun poprvé vzlétne. Maximální vzletová hmotnost letounu PAK-FA je 20 tun, jeho akční rádius 1200 kilometrů a vytrvalost letu 3 h 13 min. Nový proudový bojový letoun společnosti Suchoj je velice důmyslný stroj, který má plnit řadu různých bojových úkolů. Má být schopen přesnými zbraněmi ničit vzdušné i pozemní cíle v libovolných meteorologických podmínkách ve dne i v noci a má se vyznačovat mimořádnou manévrovací schopností.

Jednomístný letoun bude vybaven široce automatizovaným systémem řízení po vodičích, integrovanou datovou sítí, špičkovými optickými, infračervenými a radiolokačními prostředky s respektováním veškerých zásad technologie stealth (neviditelný). Ke vzletu a přistání si má vystačit s dráhou o délce pouhých 300 až 400 metrů. Předpokládá se, že cena letounu nepřesáhne 30 miliónů dolarů a stane se tak velmi zajímavým pro řadu zahraničních uživatelů.

Suchoj PAK-FA si má brát řadu vlastností z modelu Su-47, který je na první pohled zvláštní svou negativní geometrií křídel. Letoun je schopen akce za každého počasí, ve dne i v noci a mezi jeho další přednosti patří i rychlý start, což snižuje nároky na délku startovací plochy.

Osádka: 1 pilot
Délka. 22 m
Rozpětí: 14,2 m
Výška: 6,05 m
Nosná plocha: 78,8 m²
Vzletová hmotnost: 37 000 kg
Typ motoru: 2× Saturn-Lyulka AL-41F turbofan
Max. rychlost: Mach 2+
Dolet: až 5 500 km

Zdroj: www.atmonline.cz, www.aereo.jor.br

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář