Finální meeting projektu CESAR

23.02.2010

Finální meeting projektu CESAR
Finální meeting projektu CESAR (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve dnech 10. 2. a 11. 2. 2010 se v prostorách hotelu Pyramida v Praze konala dvoudenní schůze účastníků projektu CESAR (Cost-Effective Small AiRcraft).

Celou akci organizoval Výzkumný a zkušební letecký ústav, který je koordinátorem projektu. Kromě více než 90 účastníků z 39 firem a 14 zemí byl tohoto setkání přítomen i zástupce Evropské Komise pan José Manuel Martin-Hernandez a dva externí hodnotitelé.

Jednotliví leadři projektových částí prezentovali své dosavadní výsledky na projektu. Postup prací ve finálním projektovém období byl jak zástupcem Evropské Komise, tak i hodnotiteli hodnocen velmi pozitivně.

Projekt je orientován na oblast menších dopravních letounů pro 5 až 15 pasažérů, jedná se o segment tzv. všeobecného letectví (General Aviation). Výzkumné a vývojové práce jsou zaměřeny na vlastní proces vývoje letounu této kategorie s cílem snížit vývojové náklady o 20% a zkrátit čas potřebný k uvedení výrobku na trh, tzv. time-to-market, z průměrných 6 let na 4 roky. Technická náplň projektu se orientuje na zdokonalení vývojových nástrojů v oblasti aerodynamiky a konstrukce letounu.

Více informací o projektu CESAR naleznete na internetových stránkách: http://www.cesar-project.eu  
Zdroj: www.vzlu.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář