EADS a státy se dohodly na financování Airbusu A400M

07.03.2010

EADS a státy se dohodly na financování Airbusu A400M
EADS a státy se dohodly na financování Airbusu A400M (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dlouhodobý spor o financování projektu vojenského nákladního letounu Airbus A400M se zdá být u konce. Země, které mají o letoun zájem, a zbrojní koncern EADS se dohodly na rozdělení dodatečných nákladů. Koncern dnes oznámil, že sedm podílnických zemí vynaloží na pokrytí zvýšených nákladů 3,5 miliardy eur (téměř 90 miliard korun).

Letouny bude vyrábět firma Airbus, dceřiná společnost koncernu EADS. Ten kvůli miliardovým dodatečným nákladům ještě nedávno hrozil, že celý projekt ukončí. "EADS věří, že tato dohoda poskytuje pevný základ pro úspěšný vývoj programu A400M," uvedl koncern dnes.

Podílnické státy jsou podle dohody ochotny za letouny zaplatit dvě miliardy eur navíc. Dalších 1,5 miliardy eur padne na vývozní úvěry. Státy se tak budou podílet i na budoucích výnosech z prodeje.

Podmínkou konečného uzavření dohody je souhlas vlád a parlamentů sedmi podílnických zemí, tedy Německa, Francie, Španělska, Belgie, Lucemburska, Velké Británie a Turecka. Jenom Německo chce koupit 60 nových letounů, které mají nahradit zastaralé stroje Transall.

Celý článek ZDE.
Zdroj: www.financninoviny.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář