V průběhu neletové zkoušky, došlo k náhlému vzletu UL vrtulníku

27.01.2005

V průběhu neletové zkoušky – vyvažování rotoru, došlo k náhlému vzletu UL vrtulníku a následně jeho kolizi s osobním autem. Následkem toho se vrtulník převrátil a dopadl na silnici která přiléhá k objektu firmy. Vrtulník byl dopadem zcela zničen.

V průběhu neletové zkoušky, došlo k náhlému vzletu UL vrtulníku
V průběhu neletové zkoušky, došlo k náhlému vzletu UL vrtulníku (Zdroj: Aeroweb.cz)
2. Rozbor

Při provádění vyvažování rotorových listů, došlo k náhlému zvýšení výkonu motoru a odpoutání vrtulníku od země, což nebylo plánováno. Pilot který tuto činnost prováděl, jednak obsluhoval řízení a jednak kontroloval přístroj VIBREX, kterým se vyvažování rotoru provádělo. Vzhledem k tomu, že se listy rotoru teprve vyvažovaly, na chodu vrtulníku se projevovaly značné vibrace, které způsobily, že vrtulník byl obtížně řiditelný. Dále je nutno vzít v úvahu tu skutečnost, že zkouška probíhala na oploceném dvoře firmy a současně přihlíželo ze vzdálenosti cca 10 m asi 10 zaměstnanců. Zároveň je nutno vzít v úvahu silnější vítr s nárazy. To vše byly skutečnosti, které se na vzniku nehody podílely.

3. Závěry

Příčinou vzniku pozemní nehody bylo podcenění jednak vlivu větru, dále letových vlastností vrtulníku a přílišné rozptýlení pozornosti pilota (pilot řídil vrtulník, sledoval přístroj VIBREX, přičemž na něm nastavoval a odečítal hodnoty), což vedlo k nezvládnutí techniky pilotáže. Bezprostřední příčinou vzniku pozemní nehody byl střet vrtulníku s osobním automobilem, což způsobilo převrácení vrtulníku a jeho pád na silnici.

Datum : 14.03.2003 11:50
Místo : Vestec
Typ letounu : ULLH Ultrasport 496

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář