Čáslav opět otevře své dveře

21.05.2011

Přesně za týden, tedy v sobotu 28. května, se na 21. základně taktického letectva v Čáslavi uskuteční Den otevřených dveří 2011. Letošní ročník bude tematicky věnován československým letcům – veteránům druhé světové války.

Čáslav opět otevře své dveře
Čáslav opět otevře své dveře (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ačkoliv jde o den otevřených dveří, ze samotných útrob základny toho (ze zjevných důvodů…) návštěvníci příliš neuvidí. A tak je tím nejzajímavějším a nejpřitažlivějším samozřejmě letový program. Ten bude zahájen slavnostním průletem v 10 hodin a po krátké pauze, vyplněné ukázkami „na zemi“, bude téměř nepřetržitě pokračovat až do čtvrt na tři.

Během letových vystoupení se představí jak letouny Vzdušných sil Armády ČR, tak i zajímaví hosté. Kromě vynikajícího display pilota nadporučíka Michala Daňka, který se svým gripenem vystupuje již třetím rokem, a nadporučíka Ivo Kadoše, který začíná svůj druhý rok, se divákům představí i simulovaný úder na pozemní cíl dvojicí letounů L-159. Útočit bude kapitán Denis Dúbravčík a nadporučík Pavel Švec.

Divácky velmi zajímavé bude i vystoupení Flying Bulls Aerobatic Team. Jde o vystoupení mistrů světa v kategorii akrobatických skupin s dechberoucí velmi těsnou skupinovou a zrcadlovou akrobacií. Kdo nevydrží do červnové Aviatické pouti, může se na Flying Bulls vydat již do Čáslavi. Jejich vystoupení se svými sólovými vstupy doplní i „air-racer“ Martin Šonka na letounu Extra 330. Jedná se o blok v délce cca 25 min, který by si nikdo neměl nechat ujít.


Foto Matěj Lelek

Poprvé v České republice se objeví North American T-28 Trojan. Jedná se o cvičné letadlo poháněné pístovým motorem používané americkým letectvem a námořnictvem od počátku 50. let minulého století. Navzdory tomu, že se jednalo o cvičný stroj, byl letoun úspěšně využíván i při protipartyzánských akcích, a to hlavně ve válce ve Vietnamu.

Z ostatních letových vystoupení se představí letoun Zlín Z-50 s čáslavským pilotem nadporučíkem Stanislavem Čejkou. Dále letouny CASA-131, Aero L-29, Cessna O2-A, Boeing Stearman A75N1, Beechcraft C45H, North American T-6 Texan, DeHavilland DHC-2 Beaver,  C-45H Twinbeech, Eurocopter AS355 Ecureuil 2. K vidění budou i historické repliky Nadačního fondu letadla Metoděje Vlacha a replika AVIE BH-1.

Ze zahraničních hostů očekáváme letovou ukázku belgických vzdušných sil Sea King SAR Demo a statickou ukázku belgické F-16 Fighting Falcon.

Jak již bylo několikrát nastíněno, návštěvníci se mohou těšit i na bohaté statické ukázky. Výjimečný pohled na téměř kompletní sestavu Vzdušných sil Armády České republiky (např. JAS-39 Gripen a L-159 v obou verzích, Mi-24/35, Mi-17/171, Jak-40, Challenger CL 601, C-295 CASA) stylově doplní historické letouny úzce spjaté se základnou (MiG-21, MiG-23, Su-7, L-39, L-29.) a samozřejmě další létající stroje, jako např. Mi-2, L-410, Z-142 z Centra leteckého výcviku z Pardubic či vrtulník Eurocopter EC-135 z DSA Hradec Králové.


Foto DSA

Doprovodný program:

  • ukázka techniky 25. protiletadlové raketové brigáda
  • ukázky dravých ptáků biologické ochrany čáslavského letiště
  • ukázka hasičského záchranného sboru a jeho techniky
  • prezentace klubu vojenské techniky MC AZJ – historická kolová technika od II. sv. války do nedávné minulosti
  • ukázka 215. praporu bojového zabezpečení (např. pěchotní zbraně)
  • modeláři Jaroměř
  • ukázka Southern Cruisers Riding Club – představí se choppery, cruisery, naháči i cestovní stroje

K doprovodnému programu patří i hudební vystoupení skupiny Jiřího Macháčka s pro akci velmi příhodným názvem MIG 21.

Během dne otevřených dveří si přijdou na své i ti nejmenší návštěvníci. Pro letošní rok pořadatelé připravili již tradičně dětský zábavní koutek. Děti se mohou těšit na Bungee trampolíny, skákací hrad, nafukovací skluzavku, nebo třeba simulátor Formule 1. Dětský koutek je samozřejmě zdarma a po celou dobu provozu bude pod dohledem zkušených instruktorů.

Dnem otevřených dveří vás provedou…

Václav Vašek neboli „Double Wendy“

Vyučil se leteckým mechanikem u ČSA a v roce 1975 ukončil magisterské vzdělání v pilotním oboru. Nějakou dobu působil jako velitel roje, v roce 1977 byl ustanoven na funkci zástupce velitele pluku a v roce 1981 se stal velitelem 11. slp. Nějakou dobu působil na velitelství 3. dPVOS a velel přeškolení na MiG-29 v SSSR.

Od roku 1990 působil jako velitel stíhacího letectva ve Staré Boleslavi. Stal se prvním velitelem display teamu čs. letectva. Nejvíce si veřejnost pamatuje jeho brilantní předvádění MiGu 29 v letech 1990 až 1993, kdy s ním vystupoval takřka po celé Evropě. V roce 1994 odešel do zálohy.

Během vojenské kariéry létal L-29, L-39, MiG-21, MiG-23, MiG-29, později "čuchnul" k Su-22, Su-25, Hawk-100, F-4, F-16, Mirage-2000, F-18, JAS-39. Dále létal na větroních L-13, vrtulových Zlínech Z-42/43. Aby toho nebylo málo k výčtu „jeho“ letounů patří i Beechcraft 1900, Let L-410, Tu-154, Boeing 737 a Airbus A320.

S létáním pokračoval u ČSA jako pilot-kapitán a v současné době působí jako inspektor bezpečnosti letu na ÚCL (Úřad pro civilní letectví). Nadále létá u letecké společnosti Travel Service.

Alena Zárybnická

Létání, jak sama říká, se stalo jejím koníčkem na celý život. Tuto vášeň převzala od svého otce, který létal na větroních a motorových letadlech. V dětství trávila se svým otcem mnoho času na letišti, kde zpočátku pozorovala letový provoz a prozatím snila o tom, že i ona jednou vyletí a dotkne se nebe.

Sen se jí poprvé splnil a nebe se skutečně dotkla v devadesátých letech. Prvním strojem, který byl takový most od snů ke skutečnosti, byl L13 Blaník. O několik měsíců později vystoupala paní Zárybnická k výškám, aby splnila svoje první „sólo“.

Profesně také zůstala „věrná“. Vystudovala meteorologii a klimatologii na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlově v Praze. V současné době pracuje jako meteoroložka zpravodajství České televize, skrze kterou může i nadále pobývat v okolí letců a přinášet reportáže z tohoto atraktivního prostředí.

 

Návštěvníkům bude k dispozici placené parkoviště pro cca 8 000 vozidel. Jelikož z čáslavského nádraží bude v pravidelných intervalech jezdit zdarma vlaková souprava, která návštěvníky doveze až na letiště, bude vlak nejlepším možným způsobem, jak se na DOD do Čáslavi 28. května vypravit. Vstup na Den otevřených dveří 2011 je zdarma.

Více informací najdete na stránkách ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář