Letišti Praha se daří. Vykázalo letos rekordní zisk a už ví, jak jej utratí

29.06.2006

Společnost Letiště Praha, provozující letiště v Ruzyni, loni hospodařila se ziskem 1,432 miliardy korun po zdanění. To je o 44,9 procenta více než v roce 2004. Obrat firmy vzrostl o pět procent na 4,385 miliardy korun, oznámili dnes novinářům zástupci firmy, která do loňského září vystupovala pod jménem Česká správa letišť. V letošním roce plánuje firma zisk na téměř miliardu korun, uvedla generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová.

Letišti Praha se daří. Vykázalo letos rekordní zisk a už ví, jak jej utratí
Letišti Praha se daří. Vykázalo letos rekordní zisk a už ví, jak jej utratí (Zdroj: Aeroweb.cz)

V loňském roce letiště v Ruzyni odbavilo 10,8 milionu cestujících, což znamená meziroční nárůst přes 11 procent. Letos firma očekává, že letiště odbaví 11,5 milionu pasažérů. V roce 2004, kdy letištěm prošlo 9,7 milionu cestujících, byla Ruzyně 30. nejvýkonnějším letištěm v Evropě. Zařadila se těsně za Hamburk, Helsinky, Lisabon a Berlín.

Z Ruzyně létá podle aktuálních údajů firmy 58 leteckých společností do 118 míst na světě. Letiště Praha loni zaměstnávalo v průměru 1922 lidí, což bylo o 203 více než předloni. V letošním roce hodlá firma investovat celkem 2,3 miliardy korun, například do přípravy nové paralelní letecké dráhy, centrální požární stanice, parkoviště nebo čistírny odpadních vod.

Nová dráha by se měla podle dřívějších údajů firmy začít stavět v roce 2007, první letadla by z ní mohla startovat v roce 2010. Stát má pět až sedm miliard korun. Letiště zatím nevlastní část pozemků, které vykoupila investiční skupina Penta.

Ruzyně loni otevřela nový prst C a spojovací objekt, na počátku ledna pak i nový terminál, který je součástí projektu EUropa a stál 8,2 miliardy korun. Nová hala umožní odbavit na letišti ročně až o čtyři miliony cestujících víc než nyní. Další rozšiřování a plánované investice by měly v následujících 12 letech zdvojnásobit počet zhruba na 20 milionů pasažérů.

Vyzkoušejte si pilotovat letadlo na Ruzyň

Vyzkoušejte si pilotovat letadlo na Ruzyň

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář