Letiště Ruzyně od pondělí omezí příjezd k Terminálu Sever 1

29.06.2006

Letiště v Ruzyni od 3. července uzavře pro širší veřejnost první, nejbližší komunikaci u Terminálu Sever 1. Od pondělí na tuto komunikaci budou mít přístup pouze záchranáři, hasiči, zdravotně či tělesně postižení, zásobování, minibusy, hotelové autobusy a vozidla taxi služby, která má s letištěm uzavřenou smlouvu.

Letiště Ruzyně od pondělí omezí příjezd k Terminálu Sever 1
Letiště Ruzyně od pondělí omezí příjezd k Terminálu Sever 1 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Systém tak bude stejný, jako již Ruzyně zavedla před Terminálem Sever 2. Důvodem je snaha zklidnit v těchto místech provoz a zvýšit průjezdnost.

Ostatní vozidla a cestující budou moci využívat dvou krátkodobých parkovišť v blízkosti terminálu, u kterých letiště prodlouží dobu bezplatného parkování z deseti minut na čtvrthodinu a dalšího placeného stání. Novinářům to dnes řekla generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová.

"Ke změně dopravního režimu přistupujeme proto, abychom zklidnili situaci před prvním terminálem," uvedla ředitelka. Denně se v červnu před Terminálem Sever 1 i Terminálem Sever 2 v průměru podle údajů firmy vystřídalo téměř 20.000 lidí.

Nové opatření má mimo jiné zajistit, aby všechny příjezdové cesty k letišti byly průjezdné. Podle Černochové to také umožní, aby mohly hasičské vozy zasáhnout do tří minut všude na letišti, jak to Ruzyni ukládají mezinárodní standardy.

Dalším důvodem jsou podle Letiště Praha i bezpečnostní opatření, kterými se státy zabývají po útocích na New York a Washington 11. září 2001. Možnost odstavit vozidlo v těsné blízkosti letištních hal podle Letiště Praha nese vysoké bezpečnostní riziko, na což upozorňuje i studie, kterou si letiště nechalo zpracovat v loňském roce.

"V případě, že by snadného přístupu k terminálům využili například teroristé, byl by podle tohoto dokumentu ohrožen velký počet lidí," uvedla ředitelka komunikace Letiště Praha Veronika Sedláčková. Rozhodnutí uzavřít první komunikaci vychází podle ní i z doporučení Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO), podle kterého by měla veškerá vozidla parkovat minimálně 50 metrů od čelní části terminálu.

Vyzkoušejte si pilotovat letadlo na Ruzyň

Vyzkoušejte si pilotovat letadlo na Ruzyň

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář