Raketoplán Discovery se úspěšně spojil s ISS

06.07.2006

Americký raketoplán Discovery se ve čtvrtek před pátou hodinou odpoledne středoevropského času bez problémů spojil s Mezinárodní kosmickou stanicí (ISS). Spojení proběhlo nad západním územím Chile, přibližně 341 kilometrů nad Zemí. Kromě přivezení zásob čekají posádku také dva až tři výlety do volného prostoru.

Raketoplán Discovery se úspěšně spojil s ISS
Raketoplán Discovery se úspěšně spojil s ISS (Zdroj: Aeroweb.cz)

6.7. 2006

Discovery odstartoval do vesmíru v úterý 4.července ve 20:38 po dvou odkladech způsobených špatným počasím na floridském Mysu Canaveral. Po navedení na oběžnou dráhu čekala posádku první korekce dráhy, která je potřebná pro přílet k ISS a zasloužený odpočinek.

Ve středu posádka zkoumala tepelný štít raketoplánu pomocí dlouhé mechanické ruky vybavené kamerou a laserovými snímači. Celodenní testy potvrdily, že tepelný štít je v naprostém pořádku a při startu neutrpěl žádnou újmu.

Tomu ostatně nasvědčovaly i záběry desítek kamer, které sledovaly start. Podle záběrů se sice odlomilo několik kusů izolace, ale jednalo se o malé kousky a navíc se odlomily v době, kdy už pro Discovery neznamenaly nebezpečí.

Právě odlomený kus izolace způsobil katastrofu raketoplánu Columbia v roce 2003. Podobná událost se málem opakovala i vloni a NASA proto musela lety opět zastavit a přijít s novými opatřeními.

Zdroj: novinky.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář