POZOR! Aktualizována sekce počasí, synoptika, východy a západy

10.08.2012 1 příspěvek

POZOR! Aktualizována sekce počasí, synoptika, východy a západy
POZOR! Aktualizována sekce počasí, synoptika, východy a západy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Sekce Počasí v naší rubrice Briefing se po delší době dočkala své aktualizace. Kromě nového srážkového radaru pro celou Evropu s mapovými podklady Google přibyl engine ukazující aktuální časy východů a západů slunce a opět jsme rozběhali aktuální přehled synoptické situace od 21st Operational Weather Squadron.

Pro ty z vás, kteří si oblíbili srážkový radar pro Českou republiku na mapových podkladech Google (radar.bourky.cz), máme v sekci Meteo nový rozšířený radar i pro Slovensko, Německo, Polsko, Francii, Španělsko a Velkou Británii, odkazující na stránku www.radareu.cz.

Pravý sloupeček nově zaplnil engine, zobrazující aktuální časy východů a západů slunce a začátky občanského svítání, resp. konce občanského soumraku, tedy časové hranice, mezi kterými je možné provádět lety VFR den. (Problemetice se podrobněji věnuje článek ZDE!) Tyto údaje jsou platné podle AIPu a platí pro 50. severní rovnoběžku a 15. východní poledník. Mezi odkazy však najdete v pravém spodním rohu také praktickou utilitu, která vám ukáže aktuální časy východů a západů pro jakékoliv místo.

Synoptika ze Sembachu

Alternativním, byť ne zcela bezchybným způsobem, se nám podařilo opět rozchodit mapu synoptické situace, poskytované americkou armádou, jejíž meteorologická stanice pro Evropu sídlí v německém Sembachu. Najdete ji tradičně na kartě Synoptika v sekci Briefing.

Hlavním nedostatkem je fakt, že záložky odkazující na časový horizont (+6, +12, +18, ...) neodpovídají vždy skutečnosti a je třeba vždy brát v úvahu především časový údaj vyobrazený ve spodu každého snímku pro jednoznačnou identifikaci času. Podstatné ale je, že situace je zachycena pro každých šest hodin, tedy až čtyřikrát častěji než u jiných zdrojů.

Na vysvětlenou, americká armáda před časem zakázala přístup na synoptiku z českých IP adres. Na dotaz Aerowebu, z jakého důvodu se tak stalo, zatím nikdo nereagoval. Pokud patříte mezi naše fanoušky na Facebooku a sledovali jste zdejší diskusi na toto téma, pak víte, že kupříkladu z německého připojení se na stránky Weather Squadron bez problémů dostanete.

Měli jsme proto v zásadě dvě možnosti - komplikovaně přistupovat na stránky Weather Squadron například z německého proxy serveru, nebo najít alternativní zdroj dat. Ten se nám nakonec podařilo najít na stránkách Wetterzentrale.de, z něhož nově čerpáme.

Zvažovali jsme i přebírání nových barevných synoptik ze stránek Českého hydrometeorologického ústavu, ale ty jsou připravovány pouze v horizontech 24 hodin, což je možná až příliš široký rozsah pro plánování běžných letů.

I přes současnou relativní funkčnost naší synoptiky si však uvědomujeme, že řešení může být pouze dočasné, a proto oceníme každý váš tip na jiný, avšak stejně hodnověrný a komplexní zdroj synoptických dat. Svoje tipy nám můžete posílat jak na redakční mail, tak přes náš Facebookový profil.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Sembach

11.08.2012 v 6:58 Radek

Synoptiky se Zembachu jsem vážně postrádal a marně hledal stejně dobrou alternativu. Je dobrá zpráva, že opět na Aerowebu jedou, díky!

Odpovědět

Přidat komentář