Sting v Duxfordu

22.07.2006

Sting v Duxfordu
Sting v Duxfordu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Do Duxfordu jsme přilétli z Čech přes Haguenau, Calais, Dover a Lydd airport. Odtud na letiště Fowlmere, které je kousek od Duxfordu. Duxford leží u Cambridge, severně Londýna.

Pro přistání přímo v Duxfordu s ultralehkým Stingem z TL Ultralight jsem musel získat zvláštní povolení stejně jako pro odlet.

 

 

 

Podrobnosti o AirShow najdete přímo na jejich webových stránkách, tak vám zde napíšu spíše pár svých osobních pocitů z příletu na show a vlastního leteckého dne.

Slyšet přímo nad hlavou ohromující a ohlušující zvuk Merlinu pohánějícího Spitfiry je nepopsatelný zážitek.

 

 

 

Když jsme si vyzvedávali ze Stinga naše věci v pátek večer před show,  Spitfiry a ostatní stíhači právě trénovali skupinovou slétanost a prolétli nad parkingem letadel návštěv tak ve dvaceti metrech. Chvěli se mi všechny kosti v těle při tomto nízkém průletu na plném plynu a rychlosti. Merliny mají tak úžasný zvuk v plných otáčkách.

Letecká show byla pěkná, počasí vyšlo nádherně.

 

 

 

Více nežli čtyřhodinová show utekla jak vítr pod křídlem. Asi nejvíce ohromující bylo zahájení a závěr celé show. Skupinový let ve formaci Spitfirů, Hurricanů, Mustangů, Corsairů, Thunderboltů a všech ostatních. Úžasná podívaná která se nedá popsat, ta se musí zažít!

 

 

 

Naše expedice pokračuje dále na sever Británie.

Chceme doletět až na Shetlandy a Orkneje. Dnes nám však počasí nepřeje tak po show neodlétáváme, ale odkládáme náš odlet na později. Na jihu je pěkně, ale na severu ne.

 

Jsem vcelku rád, protože když vidím tu frontu letadel čekající na odlet, jsem skutečně fascinován. Napočítal jsem 35 letadel pomalu pojíždějících na holding point a čekajících na odlet, dále už nebylo vidět, ale nebylo to konečné číslo. Jedeme si k letadlu pro věci a pozoruji nervozitu ve frontě. Předjíždění, strkání se, je to skutečně legrace.

 

 

 

 

   

O expedici "Let Stingem okolo Evropy" jste si již mohli na aerowebu přečíst článek " Expedice začíná. Češi poletí s ultralightem kolem Evropy"  

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář