Spojené státy schválily potenciální prodej bojových vrtulníků do Česka

25.10.2017 2 příspěvky

Spojené státy schválily potenciální prodej bojových vrtulníků do Česka
Spojené státy schválily potenciální prodej bojových vrtulníků do Česka (Zdroj: Aeroweb.cz)

V právě připravovaném pomyslném finále ve výběru nových bojových vrtulníků pro Armádu České republiky nebude kromě italské AW 139 chybět ani favorizovaný americký Bell UH-1Y Venom. Rozhodlo tak začátkem týdne ministerstvo zahraničí Spojených států amerických, které stejně jako u každé jiné vojenské zakázky pro cizí státy muselo prověřit bezpečnost uvolnění americké technologie do cizích rukou.

Účastníci konečného výběrového řízení se mohou přihlásit do konce října, přičemž již dříve byli z celkových pěti přihlášených vrtulníků na základě požadavků armády a hodnocení odborníků vyřazeni tři nevhodní kandidáti. Přestože ještě není o nových vrtulnících rozhodnuto oficiálně, jako velmi pravděpodobného vítěze lze označit americký stroj UH-1Y, stroj, ač vzezřením ne nepodobný legendárnímu Hueymu již z období války ve Vietnamu, díky moderní konstrukci a použitým technologiím velmi vyspělý a na rozdíl právě od svého italského protějška již i několikrát úspěšně bojově prověřený.

IFrame
UH-1Y Venom během nácviku palubních střelců / video Sgt Daniel Kujanpaa

Celkový kontrakt počítá s nákupem 12 strojů v celkové hodnotě 12,6 miliardy (v případě UH-1Y korun) a to včetně veškeré výzbroje a požadovaného vybavení, výcviku osádek a částečně i servisu. Požadavky armády na výzbroj přitom byly během již probíhajícího výběru mírně pozměněny vzhledem ke změně koncepce budoucnosti vojenského vrtulníkového letectví u nás. Změna požadavku z bitevního vrtulníku schopného nést posádku (po vzoru současných Mi-35) na transportní vrtulník schopný nést zbraňové systémy přitom hraje ještě více ve prospěch Venomu. Lze totiž očekávat, že dalších až 20 ryze bitevních vrtulníků by mohlo taktéž pocházet od firmy Bell a to v podobě AH-1Z Viper. Ten přitom s UH-1Y sdílí přibližně 85 % dílů, což by v případě jeho zavedení do výzbroje po boku Venomu výrazně zjednodušilo a zlevnilo provoz vrtulníků v naší armádě. 


Elegantní AW 139 je přes některé nedostatky stále ve hře / Foto AugustaWestland

Více o nákupu nových bitevních vrtulníků Armádou České republiky se dozvíte v připravovaném článku.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

UH-1

27.10.2017 v 15:45 Petr

UH-1 „Tažný kůň“ armády dokázal přežít i vážné poškození, kvůli frekvenci nasazení se ale ztráty strojů nakonec počítaly na tisíce. Ze 7000 helikoptér, které Američané na vietnamské bojiště dodali, jich bylo zničeno přes 3300, zahynula tisícovka jejich pilotů a dalších 1100 mužů z posádek. Vrtulníky UH-1 nad Vietnamem létaly i poté, co Američané v roce 1973 ze země odešli a nechybějí tak ani na ikonických snímcích evakuace po pádu Saigonu (dnes Ho Či Minovo město) koncem dubna 1975.

Odpovědět

Mám trochu pochyby.

30.07.2018 v 0:18 Jenda

Naše armáda o Uheye asi moc zájem mít nebude a celé tohle bubnování připomíná spíš Donaldovo lobbování, aby jsme si tyhle stroje povinně koupili. Možná proto nás kritizuje že málo vydáváme na zbrojení.

Odpovědět

Přidat komentář