„Starman“ je na cestě ke Slunci, SpaceX úspěšně otestovala mohutný Falcon Heavy

07.02.2018

„Starman“ je na cestě ke Slunci, SpaceX úspěšně otestovala mohutný Falcon Heavy
„Starman“ je na cestě ke Slunci, SpaceX úspěšně otestovala mohutný Falcon Heavy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Soukromá americká vesmírná společnost SpaceX vizionáře Elona Muska se včera opět zapsala do dějin kosmonautiky, tentokrát úspěšným startem nové rakety Falcon Heavy, v současné chvíli nejsilnějšího raketového nosiče na světě. V rámci prvního vzletu vynesla raketa na oběžnou dráhu kolem Slunce Muskův osobní automobil Tesla s postavou „Starmana“ za volantem.

Sám Musk přitom před dlouho očekáváným (a dlouho odkládaným) startem mírnil emoce a poukazoval na složitost prvního startu neozkoušené rakety, navíc s tolika inženýrskými inovacemi, jako právě v případě Falconu Heavy. V souladu s filozofií SpaceX směřující k dramatickému snížení finančních nákladů na cestu do vesmíru opětovným používáním nosných raket byl totiž třítrupý Falcon Heavy opatřen například novými neozkoušenými hydraulickými separátory postranních boostrů, které umožňují hladké nedestruktivní oddělení jednotlivých stupňů bez použití pyrotechniky tak, aby se pak bez problémů mohly vrátit na zem. Velká nejistota pak panovala také ohledně spolehlivosti současného zážehu všech 27 motorů Merlin 1D při startu, či následné schopnosti třetího stupně bez újmy projít Van Allenovými radiačními pásy ve snaze dostat náklad na požadovanou orbitu.

Letový profil Falconu Heavy / Obrázek SpaceX

Vše se ovšem vydařilo na výbornou a Falcon Heavy tak prokázal nejen připravenost vynášet do vesmíru objekty více jak dvojnásobné hmotnosti v porovnání s druhou největší raketou Delta Heavy, ale především i schopnost SpaceX efektivně využívat možnost návratu jeho jednotlivých částí reprezentovanou impozantním simultánním přistáním dvou 47m postranních boostrů zpět na Cape Canaveral. Elon Musk navíc dával na sociálních sítích najevo, že se společnost pokusí s pomocí speciální lodi zachytit daleko v Atlantiku i oba aerodynamické kryty, jejichž znovupoužití by ještě více snížilo cenu startu rakety, o jejich stavu však zatím není nic známo. Poněkud nešťastný tak byl osud jen prostředního prvního/druhého stupně, tak zvaného „core boosteru“, který selhal v závěrečné fázi přistání na autonomní ponton „Of Course I Still Love You“ 300 km od břehu Floridy v Atlantickém oceánu a na velké rychlosti se tak roztříštil o vodní hladinu.

Falcon HeavySoučasně přistávající postranní boostry po včerejším startu Falconu Heavy / Foto SpaceX

Silly payload

Velmi dobře se ovšem daří experimentálnímu „hloupému nákladu“ Falconu Heavy, červenému elektrickému sportovnímu vozu Tesla Roadster samotného Muska, který třetí stupeň Falconu Heavy kolem třetí hodiny ranní našeho času umístil na heliocentrickou orbitu s periodou 2,404 roku.
Vůz však neletí na své cestě kolem Slunce, Marsu a Země sám, za jeho volant totiž SpaceX umístila figurínu „Starmana“ oděného do nedávno představeného přetlakového obleku SpaceX pro její budoucí astronauty. Takový náklad přitom kromě úlohy zátěže pro testovací let rakety slouží i jako prakticky věčný pomník předloni zesnulému britskému zpěvákovi Davidu Bowiemu, kterého „Starman“ reprezentuje jako postava jedné z jeho písní věnovaných vesmíru.

Ze startu Falconu HeavyPo odhození aerodynamických krytů Starmana se rozezněla stejnojmenná píseň Davida Bowieho / Foto SpaceX

Kromě samotného vozu se „Starmanem“, kterého lze na jeho cestě ještě po několik málo hodin (do vybití baterií) živě sledovat prostřednictvím kamer, ovšem SpaceX vyslala do naší sluneční soustavy ještě speciální disk nazvaný Arch se záznamem kompletního díla Nadace amerického spisovatele Isaaca Asimova, plaketu se jmény všech pracovníků SpaceX, vzkaz „Don’t Panic!“ umístěný na přístrojové desce automobilu odkazující na sérii Stopařův průvodce po Galaxii Angličana Douglase Adamse a v neposlední řadě také malý hračkový model červené Tesly Roadster s malým panáčkem „Starmana“ uvnitř. Elon Musk tak mimo jiné chce nadále probouzet zájem o vesmír a jeho objevování lidmi, kvůli čemu původně společnost SpaceX v roce 2002 zakládal.


Živý přenos cesty „Starmana“ naší sluneční soustavou / youtube/SpaceX

Mohlo by vás zajímat

Michael Černes

Student Fakulty Strojní ČVUT, s létáním má zkušenosti jako držitel licence SPL. Novinářská práce je pro něj jak formou brigády, tak samozřejmě i zábavou, i když se jí do budoucna alespoň zatím zaobírat neplánuje. Na stránkách Aerowebu se soustředí hlavně na témata spojená s vojenským letectvím, budoucností letecké dopravy a v poslední době také s aktuálním vývojem v kosmonautice. 


Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář