Tempest, britská stíhačka 6. generace, debutovala ve Farnborough

17.07.2018

Tempest, britská stíhačka 6. generace, debutovala ve Farnborough
Tempest, britská stíhačka 6. generace, debutovala ve Farnborough (Zdroj: Aeroweb.cz)

V průběhu prvního dne leteckého veletrhu v anglickém Farnborough přišla společnost BAE Systems s překvapivou konferencí, během které představila koncept stíhacího letounu 6. generace nazývaný Tempest. Vůbec první hmatatelný koncept stroje nadcházejícího pokolení stíhacích letounů přichází jen necelý rok poté, co společný vývoj bojového letounu 6. generace ohlásili představitelé Německa a Francie.


Představení Tempestu na veletrhu ve Farnborough / youtube/BAE Systems

Podle slov britského ministra obrany Gavina Williamsona bude nový stíhací letoun, jehož uvedení do výzbroje se plánuje na rok 2035, schopný komplexního vedení boje konvenčními, kybernetickými i laserovými energetickými zbraněmi, spolu se schopnostmi účelně ovládat roje menších bezpilotních strojů. Letoun, který vzejde z právě vyvíjeného technologického demonstrátoru, bude stavěn v pilotované i bezpilotní konfiguraci a bude disponovat novým druhem adaptabilních pohonných jednotek a v případě pilotované verze i moderním „virtuálním" kokpitem.

Celý projekt bude navíc založen na možnosti stroj hluboce upgradovat tak, aby letoun udržel krok s nejnovější technologií hluboce do druhé poloviny tohoto století. I proto půjde samotný vývoj letounu ruku v ruce s politickou snahou Velké Británie rozšířit síť firem spolupracujících s britským leteckým průmyslem do co největší míry tak, aby se ze stroje, jehož finální podoba by měla být představena do šesti let, stala komplexní multifunkční platforma, navíc snadno dostupná i spojencům Velké Británie, jakožto budoucí konkurence několika dalším projektům stíhačů 6. generace na leteckém trhu třicátých let tohoto století.

Tempest, stíhačka 6. generace
Tempest a jeho pokročilé schopnosti automatizace a multifunkčnosti / Obrázek BAE Systems

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář