První nehodu Boeingu 737 MAX 8 v barvách Lion Air nepřežilo 189 lidí

31.10.2018

První nehodu Boeingu 737 MAX 8 v barvách Lion Air nepřežilo 189 lidí
První nehodu Boeingu 737 MAX 8 v barvách Lion Air nepřežilo 189 lidí (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO Indonéská společnost Lion Air si v noci na pondělí připsala jedno tragické prvenství. Letoun registrace PK-LQP spadl do Jávského moře krátce po vzletu z Jakarty, na jeho palubě bylo 181 cestujících a osm členů posádky. Podle posledních informací ze středečního rána vyšetřovatelé objevili hlavní část trupu a nadále pátrají po letových zapisovačích. Nehodu nikdo nepřežil; jedná se tak o vůbec první leteckou nehodu typu Boeing 737 MAX 8, která se neobešla bez obětí.

Boeing 737 MAX 8 spadl po vzletu z Jakarty
Boeing 737 MAX 8 spadl po vzletu z Jakarty / Foto Airways Magazine

Podle serveru Aviation Herald se letoun, směřující do Pangkalpinangu, po vzletu z dráhy 25L otočil o více než 180° a při současném stoupání do výšky 5 400 stop míříl dále nad moře. Asi po šesti minutách přešel stroj do vodorovného letu a pohyboval se dalších 6 minut mezi 5 200 a 5 400 stop. V 6:33 (0:33 SEČ) je ze záznamu serveru Flightradar24.com patrný nárůst rychlosti letu při výrazné ztrátě výšky. Následně je signál ztracen.

Server Aviation Herald uvedl s odkazem na indonéské ministerstvo dopravy, že posádka letounu před nehodou žádala o návrat na letiště. Lion Air následně v prohlášení potvrdil, že se posádka potýkala s technickým problémem.

Vyšetřovatelé indonéského Národního výboru pro bezpečnost v dopravě (Komite Nasional Keselamatan Transportasi, KNKT) podle Aviation Herald již zajistili záznamy komunikace ze stanoviště řízení letového provozu v Jakartě. Dokud se však nepoadaří najít a přečíst data ze zapisovače letových dat, nebudou se vyšetřovatelé k možným příčinám vyjadřovat.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář