Martin Šonka je mistrem světa Red Bull Air Race 2018

19.11.2018

V dechberoucím finále Red Bull Air Race 2018 v texaském Fort Worthu Martin Šonka porazil všechny své soupeře a stal se poprvé mistrem světa v tomto motorsportu.

Česká republika má poprvé v historii mistra světa v Red Bull Air Race. Stal se jím Martin Šonka, a to díky vítězství v posledním klání sezóny 2018 ve Fort Worthu v Texasu. V závodě porazil druhého Matta Halla, jednoho ze soupeřů o celkový titul, a třetího Kirbyho Chamblisse. Především ale Šonka ve druhém kole závodu v přímém souboji předčil průběžného lídra celkového pořadí Michaela Gouliana, čímž stáhnul jeho pětibodový náskok a v následném finálovém kole si bezchybným výkonem vylétal jeden z největších úspěchů své sporotvní kariéry.

„Je to neskutečné, nedokážu ani popsat, co se teď ve mě odehrává. Je to neuvěřitelná směsice pocitů a asi mi teprve dojde, čeho jsme s týmem dosáhli,“ chrlil ze sebe Šonka po přistání ve finálovém kole. Český pilot v něm letěl jako poslední a s vědomím výkonu, kterého dosáhl Hall. ƒ„Věděl jsem, že Matt zaletěl hodně rychlý čas a dostal mě pod tlak. Věděl jsem, že musím přidat, ale byl jsem si jistý, že to zaletět mohu. Nakonec se to povedlo a ty pocity potom, to nedokážu ani popsat. Je neuvěřitelné, co se nám po nevydařeném začátku a dvou technických diskvalifikacích s týmem podařilo,“ připomněl smolný začátek sezóny.

Martin Šonka se stal mistrem světa Red Bull Air Race 2018
Martin Šonka se stal mistrem světa Red Bull Air Race 2018 / Foto Red Bull Air Race

„Vrátit se do boje o titul, vyhrát čtyři závody z osmi celkově, to je sen. Jsem neskutečně hrdý na to, co se nám podařilo a postupem času to docením ještě více, než teď po závodě. Jsem hrdý na to, že malá země uprostřed Evropy má světového šampiona v tak nádherném motorsportu. Chci taky poděkovat našim neuvěřitelným fanouškům, kteří na nás nezanevřeli po tom začátku sezóny a podporovali nás celou dobu v obrovském množství i na závodech.“

Historie se zopakovala

Loni v listopadu se Šonka před finálovým závodem v Indianapolis vyhříval na čele průběžného pořadí a byl největším favoritem na celkový triumf. Z Ameriky si jej nakonec odvezl Joši Muroja. Houževnatý Japonec se na rozdíl od českého pilota vyvaroval jakýchkoliv chyb ve finálovém kole, smazal Šonkův čtyřbodový náskok a uloupil mistrovský titul pro rok 2017.

Před posledním závodem ročníku 2018 byla situace jiná. V čele průběžného pořadí svítilo jméno Američana Michaela Gouliana, který prožíval nejlepší sezónu od obnovení série Red Bull Air Race. Druhý byl s pětibodovou ztrátou Šonka, který měl před finále na kontě dvě technické diskvalifikace, ale i tři vyhrané závody. Posledním adeptem na titul byl třetí Hall, který ztrácel 7 bodů na Gouliana a 2 body na Šonku.

Šonka se do finále probojoval přes Francouze Ivanoffa v prvním kole a následně Gouliana v kole druhém. „Mike měl nějaké technické problémy po prvním kole, ale letadlo dali dohromady. Slyšel jsem, že pak dostal čtyři sekundy penalizace, takže to bylo především o tom se plně koncentrovat na let a neudělat chybu.“ To se Šonkovi povedlo a ve finále se z titulu radoval on.

Do finále se kromě zmíněné trojice probojoval i Brit Ben Murphy, který čtvrtým místem završil velice podařenou premiérovou sezónu v Master Class. Druhý Čech ve startovním poli Petr Kopfstein neprošel prvním kolem závodu zejména kvůli trefenému pylonu a třísekundové penalizaci. Ve Fort Worthu tak skončil 12., v celkovém pořadí šampionátu pak ještě o jedno místo hůře.

Martin Šonka v závodě RBAR ve Fort Worthu (2018)
Martin Šonka v závodě RBAR ve Fort Worthu (2018) / Foto Red Bull Air Race

Mohlo by vás zajímat

Adam Zuska

Adam vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Univerzitě Karlově a nějaký čas vedl tento server i jako šéfredaktor. Je držitelem licence PPL(A), absolvoval teoretické zkoušky ATPL a v současnosti vede IT team vývojářů Aerowebu a studijního portálu kurzy.aeroweb.cz.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář