ČT začala vysílat seriál dokumentů o leteckých nehodách

04.01.2007

Jistě jste si nenechali v úterý 9.1.2007 na ČT1 ujít první ze šesti dílů seriálu Letecké katastrofy - Když na palubě vypukne požár. Při letu z New Yorku do Ženevy začala v pilotní kabině hořet elektroinstalace. Piloti Swissairu v kyslíkových maskách bojovali o záchranu stroje do posledního okamžiku.

ČT začala vysílat seriál dokumentů o leteckých nehodách
ČT začala vysílat seriál dokumentů o leteckých nehodách (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jedná se o hrané dokumenty, které jsou (dle možností) přesnou rekonstrukcí skutečné letecké nehody. A musím říct, že je to to nejlepší, co jsem kdy z letecké oblasti viděl. Takto se má dělat dokument. Ti, kteří mají kabelovou televizi a na ní program National Geographics tyto dokumenty znají.

V úterý 9. ledna ve 20:00 je připraven další s názvem:
Když se za letu otevřou dveře

Bude o tom, jak se během letu z Honolulu do Aucklandu otevřely dveře nákladového prostoru obřího Boeingu 747. Vytrhly s sebou velkou část trupu a těla devíti pasažérů. Je možné s takovým poškozením doletět?

Kanadská dokumentární rekonstrukce  24. února 1989 večer vystoupal Boeing 747 společnosti United Airlines do letové výše 7 000 metrů. Plně obsazený stroj letěl z Havaje na Nový Zéland. Ve vzdálenosti 160 kilometrů od letiště v Honolulu se ozvala na palubě ohromná rána. Vše nasvědčovalo tomu, že uvnitř letounu explodovala bomba. V nastalém chaosu se letadlo začalo nebezpečně propadat vstříc hladině Tichého oceánu.

Zkušení piloti na poslední chvíli řízení letounu zvládli. Příčinou zdánlivě neodvratitelné tragédie byly dveře nákladového prostoru. Utrhly se a s nimi část trupu. Uvnitř letadla vznikl značný podtlak. Šokovaný palubní personál dále zjistil, že chybí devět sedaček spolu s cestujícími, kteří na nich seděli. Letadlu vysadily dva motory a v jeho boku zela neuvěřitelně velká díra. Tomu, že se letu č. 811 podaří vrátit na letiště, odkud před krátkou dobou odstartoval, takřka nikdo nevěřil. Robustní trup Boeingu však vydržel a cestující se dočkali zázraku. Americké letecké úřady zahájily vyšetřování příčin nehody, ale nemohly dojít k závěru. Překvapivý obrat nastal, když soukromé pátrání rodičů jedné z obětí nehody, třiadvacetiletého Lee Campbella, prokázalo, že příčinou byla vadná konstrukce zavírání dveří. Ještě větším šokem ovšem byl fakt, že o špatné funkci elektricky ovládaného zámku byli letečtí dopravci informování a neštěstí se dalo předejít. 
 

Kdy budou odvysílány další dokumenty:

Út   9.1. 2007 ve 20:00  Když se za letu otevřou dveře 
Út 16.1. 2007 ve 20:00  Když dojde palivo 
Út 23.1. 2007 ve 20:00  
Út 30.1. 2007 ve 20:00  
Út 6.2. 2007 ve 20:00  

Aktuálně mrknětě na stránky ČT

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář