ŘLP představilo web a mobilní aplikaci pro zodpovědné létání s drony

18.09.2019 1 příspěvek

ŘLP představilo web a mobilní aplikaci pro zodpovědné létání s drony
ŘLP představilo web a mobilní aplikaci pro zodpovědné létání s drony (Zdroj: Aeroweb.cz)

Řízení letového provozu České republiky (ŘLP) představilo novou edukační kampaň zaměřenou na létání s bezpilotními prostředky a jí věnovaný web a mobilní aplikaci pro platformy Android a iOS Létejte zodpovědně. Pomocí aplikace je možné požádat o let například v blízkosti letiště Václava Havla v Praze. Představení proběhlo v rámci konference Bezpilotní létání 2019 - šance a výzvy pro Českou republiku, která se dnes uskutečnila na půdě Integrovaného střediska řízení IATCC v Jenči u Prahy.

Aplikace Létejte zodpovědně, která vznikla ve spolupráci ŘLP se společností UpVision, je českou verzí služby AirMap poskytující platformu pro řízení bezpilotního provozu (Unmanned Traffic Management - UTM). Aplikace na mapovém podkladu zobrazuje interaktivní formou rozdělení vzdušného prostoru například s možností požádat o provedení letu v řízených oblastech. Jak aplikace, tak web dále shrnuje legislativní pravidla pro létání s bezpilotními prostředky, jejich klasifikaci z pohledu tuzemských předpisů a další informace pro jejich bezpečná používání.

Konference Bezpečné létání 2019
Na konferenci Bezpilotní létání 2019 vystoupili špičky tuzemského letectví / Foto ŘLP

„Prostředí dronů je velmi dynamické. V letectví jsme zvyklí mít na vše předpis, v otázce dronů je však řada věcí v neustálém pohybu,“ vysvětlil potřebu aktuální edukační kampaně ve svém vystoupení na konferenci pan Jan Klas, generální ředitel ŘLP.

Generální ředitel Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) David Jágr v rámci své prezentace mimo jiné připomněl důležitost kampaně pro širokou veřejnost, jelikož provozovatelé dronů často přichází ze zcela neleteckého prostředí. „Když se chce někdo stát pilotem kluzáku, začne nejprve chodit do aeroklubu nebo letecké školy, kde se seznámí s tím, že jsou nějaké letecké předpisy, které je třeba mít na paměti. Dron si může v obchodě pořídit kdokoliv a přitom nemusí mít o existenci pravidel, kategorií vzdušného prostoru a s tím souvisejících omezení jakékoliv povědomí.“

Web kampaně najdete na adrese https://letejtezodpovedne.cz, stejnojmennou aplikaci poté můžete stahovat v obchodech Google Play a App Store.

Konference se kromě zástupců ŘLP, ÚCL či tuzemského ministerstva dopravy zúčastnili také zástupci firem, které v oblasti bezpilotních prostředků nabízí své služby a produkty jako například Honeywell, UgCS či Cervirobotics. Že se problematika dronů dotýká rovněž potřeby efektivně chránit vzdušný prostor proti jeho nezákonnému narušení potvrdila zase prezentace společnosti Rheinmetall.

„Dnešní konference měla za cíl dát mimo jiné prostor pro vytvoření vzájemných vazeb mezi dodavatelským a uživatelským průmyslem. Jsme rádi, že Česká republika je jednou ze zemí, kde se k UTM přistupuje velice komplexně a na nejvyšší možné úrovni,“ sdělil redakci Aerowebu pan Richard Klíma, vedoucí oddělení vnějších vztahů ŘLP.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

apple aplikace

23.09.2019 v 19:36 sunny

Na apple store aplikaci nelze najít? Kdy bude dostupná? Díky

Odpovědět

Přidat komentář