Pilatus PC-24 obdržel další certifikace pro provoz na nezpevněném povrchu

13.02.2020

Švýcarský výrobce letounů Pilatus Aircraft obdržel další certifikace pro svůj bussines jet PC-24. Konkrétně přibyly certifikace pro vzlet a přistání na nezpevněných ranvejích a to i v případě, kdy bude dráha mokrá či znečistěná sněhem. Tyto certifikace spolu se schopností letounu operovat na krátkých vzletových a přistávacích drahách dle výrobce rozšířily možnosti pro přistání na téměř dvojnásobek oproti konkurenci.

„Je mi potěšením oznámit, že letoun úspěšně dokončil sérii komplexních testů. Náš PC-24 prokázal, že je schopný létat v celé řadě situací, pro které byl vyvinut. Royal Flying Doctor Service v Austrálii a provozovatelé v Severní Americe nebo Africe již pravidelně používají drsné polní dráhy, což dokazuje, jak jedinečný PC-24 je – tento druh schopností je k dispozici pouze u Pilatus Super Versatile Jet,“ řekl předseda Pilatusu Oscar J. Schwenk.

PC-24 Royal Flying Doctor Service / Zdroj: pilatus-aircraft.com
PC-24 Royal Flying Doctor Service / Zdroj: pilatus-aircraft.com

Již v roce 2018 Pilatus obdržel certifikaci pro provoz na písku a štěrku. Testy vzletů a přistání na nezpevněných površích byly realizovány různě po světě včetně České republiky. Konkrétně letiště v Kunovicích posloužilo pro ověření schopností provozování na trávě.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Pilatus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář