„Distanční“ letecký den. Dny NATO budou, diváci je však nenavštíví

04.06.2020

„Distanční“ letecký den. Dny NATO budou, diváci je však nenavštíví
„Distanční“ letecký den. Dny NATO budou, diváci je však nenavštíví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jubilejní dvacáté Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky budou mimořádné. Navzdory koronavirové krizi nabídne tradiční největší bezpečnostní show v Evropě živý program. Organizátor jej nicméně divákům zprostředkuje díky zatím blíže neurčeným technologickým nástrojům.

Jako jedna z mála akcí tohoto typu v Evropě zůstávají Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky pevně zakotveny v kalendáři leteckých akcí, který jinak koronavirová krize a mimořádná opatření k zabránění šíření nákazy zcela rozbourala.

O víkendu 19. a 20. září tak na Letišti Leoše Janáčka Ostrava nabídnou distančně divákům atraktivní dvoudenní program dynamických ukázek na zemi i ve vzduchu. „Po intenzivních jednáních s hygieniky a epidemiology jsme našli způsob, jak akci uskutečnit v maximální podobě a přitom respektovat všechna nařízení a kritéria pro zabránění šíření koronaviru,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které akci organizuje.

Dny NATO v Ostravě 2020 proběhnou, ale bez diváků
Dny NATO v Ostravě 2020 proběhnou, ale bez diváků / Foto Dny NATO

Dvacátý ročník tak bude v celé řadě ohledů výjimečný. Program se v co největší možné míře zaměří na dynamické ukázky. Těmi chtějí organizátoři připomenout hned několik důležitých výročí; kromě 75 let od ukončení druhé světové války také 15 let letounů JAS-39 Gripen v českých službách. „Navíc budeme mít tu čest, že se přímo na naší akci odehraje oficiální poděkování příslušníkům bezpečnostních sborů a Integrovaného záchranného systému za nasazení během koronavirové krize,“ dodal Pavlačík.

Klíčové poslání a smysl akce podle něj zůstává neměnný. Tedy ukázat široké veřejnosti vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co mají k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, Vězeňská služba a další složky. Zároveň si ale organizátoři plně uvědomují závažnost bezprecedentní situace.

„Jako celá řada jiných akcí na světě, bohužel nejsme ani my schopni umožnit vstup návštěvníkům přímo na místo. V rámci technologických možností uděláme maximum, abychom zprostředkovali co nejdokonalejší zážitek, jako byste na místě byli,“ řekl Pavlačík. I tak ovšem letos půjde o jedinou akci tohoto druhu ve střední Evropě. Jak dodal, bezpečnost návštěvníků, účastníků, spoluorganizátorů a partnerů vždy byla, je a bude na prvním místě žebříčku.

Speciální partnerskou zemí akce bude výjimečně Česká republika oproti původně ohlášenému Švédsku, které se ujme role v roce 2021. Vzhledem k upravenému formátu se tak nepředstaví technika na statických ukázkách. S představiteli letectev, jež tuto formu již potvrdili, bude organizátor jednat o možných alternativách.

„Současná situace má vliv i na počet aktivních zahraničních demo teamů, kdy zrovna včera oznámil zrušení celé sezóny britský Typhoon Display Team. Věříme, že i tak nabídneme tradiční atraktivní program dynamických letových a pozemních vystoupení. Veškeré informace o účastnících, českých i zahraničních, budeme průběžně upřesňovat dle vývoje a dostupných informací,“ uzavírá Pavlačík.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář