uAvionix získal certifikaci FAA pro svůj kombinovaný přístroj AV-30-C

06.10.2020

Společnost uAvionix Corporation koupila přibližně před rokem výrobce přístrojů AeroVonics, který vyvíjí kombinované moderní přístroje určené pro zástavbu do klasických přístrojových desek letadel GA. O certifikaci prvního z nich (AV-20) jsme vás loni informovali. Letos v září pak firma uAvionix oznámila, že kombinovaný přístroj AV-30-C získal certifikaci Federálního leteckého úřadu (FAA).

Přístroj, instalovatelný buď jako umělý horizont (AI), nebo směrový setrvačník (DG), nabízí navíc vario, indikátor úhlu náběhu, barometrický výškoměr, indikátor rychlostí IAS/VS/TAS, měření palubního napětí, G-metr, zobrazování GPS dat a další funkce. Díky standardizovanému rozměru 80 mm je přístroj možné bez větších problémů zastavět do většiny letadel GA při zachování klasického vzhledu.

AV-30-C je možné instalovat buď jako jediný primární přístroj nebo jako dvojici AI/DG, a pak je možno vyřadit původní podtlakový systém letadla.

Zajímavostí je „měření“ úhlu náběhu bez vnější sondy (Probeless Angle of Attack). Výrobce uvádí, že AoA je vypočítáván na základě podélného sklonu, dráhy letu a přetížení. Podstatná je právě dráha letu, ze které je odvozován směr proudu vzduchu obtékajícího letadlo. Všechny hodnoty jsou detekovány vestavěnými akcelerometry.

Příjemnou vlastností je slušná konfigurovatelnost zobrazovaných hodnot (které a kde mají být zobrazovány) při zachování intuitivního ovládání.

AV-30-C STC oprávňuje k instalaci do letadel dle FAR Part 23 třídy 1 a 2, které jsou uvedeny na seznamu AVL-30-C AML (seznam schválených modelů). Seznam obsahuje 635 modelů letadel Cessna, Piper, Beechcraft, American Champion, Maule, Boeing, Swift, Mooney, Aviat a další. Úplné znění AML je k dispozici na adrese uAvionix.com/AV-30.

Přístroji má i několik „nedostatků“, na kterých výrobce dale pracuje. Zatím chybí rozhraní pro autopilota, nicméně AV-30-C v budoucnu umožní propojit autopiloty třetích stran prostřednictvím adaptéru APA-MINI. Očekává se, že adaptér APA-MINI bude k dispozici počátkem roku 2021. Směrový setrvačník pak, podobně jako podtlakové přístroje, vyžaduje kalibraci před pojížděním a jeho pravidelné korekce v průběhu letu.

Pro představu o možnostech přístroje je k dispozici pěkný simulátor, který rozhodně stojí za vyzkoušení (ke stažení na stránkách výrobce). Přístroj je nabízen za zajímavou cenu 1 995 dolarů (cca 45 700 Kč).

Mohlo by vás zajímat

Témata

Přístroje


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář