VIDEO: Nový Flight Simulator očima skutečných pilotů

06.12.2020 7 příspěvků Tento článek je součástí seriálu Očima pilotů

Po necelých 14 letech jsme se dočkali pokračování známé série leteckých simulátorů od Microsoftu, jejíž historie sahá až do začátku 80. let minulého století. Jak si vede nová verze ve srovnání se skutečným létáním?

Nový Microsoft Flight Simulator, jak se software oficiálně jmenuje, na tuto sérii navazuje po dlouhých letech, kdy se zdálo, že už s tímto žánrem vývojáři z Redmondu nechtějí nic mít. Odkaz předchozích verzí je stále patrný v charakteru možných aktivit. Výrazné změny nicméně zaznamenalo grafické zpracování, a to nejen krajiny, ale i letadel a počasí.

Flight Simulator není jen tak obyčejná PC hra. Hned po instalaci vám totiž z disku „zmizí“ až 150 GB volného místa. Současně je třeba počítat s tím, že simulátor bude stále připojen k internetu a z cloudové platformy Microsoft Azure bude automaticky stahovat scenerie podle požadované lokace. Stejně jako v předchozích dílech tak máte k dispozici zpracování celého světa. Tentokrát však byla ke generování využita umělá inteligence, která využívá fototextury a topografická data z map Bing.

Přestože tento způsob není úplně dokonalý a některé známé budovy a památky se změní k nepoznání, je celkový dojem velmi dobrý. Obecně lze říct, že téměř každý najde svůj dům, ale pravděpodobně bude vypadat jinak než ve skutečnosti.

Výzvy, letecká škola i volné létání

Celkem běžným způsobem jsou řešeny jednotlivé aktivity, takže zde máte leteckou školu, kde absolvujete virtuální výcvik soukromého pilota na Cessně 152. O něco zajímavější je sekce výzev, která nabízí širokou nabídku přistání na těch nejnáročnějších letištích jako například Courchevel ve francouzských Alpách, Nepálské letiště Lukla či přiblížení k letišti Paro v Bhútánu. Po dokončení každé výzvy uvidíte své hodnocení v přesnosti přistání a porovnání výsledku s ostatními hráči.

Přiblížení k letišti Paro ve hře Microsoft Flight Simulator (2020)
Přiblížení k letišti Paro ve hře Microsoft Flight Simulator (2020)

Pravděpodobně tou nejdůležitější částí pro každého simulátorového nadšence je sekce volného létání, která dává možnost určit si kterékoliv místo na světě, zvolit si typu letadla a nastavit kýžené počasí. Pokud chcete, aby váš zážitek byl co nejrealističtější, pak se hodí volba live weather a rázem máte možnost létat za aktuálních povětrnostních podmínek.

Ukázka možných nastavení ve hře Microsoft Flight Simulator (2020)
Ukázka možných nastavení ve hře Microsoft Flight Simulator (2020)

Za zmínku určitě také stojí, že stejně jako v případě předchozí verze simulátoru, Flight Simulatoru X, je i u nové verze dostupnost některého obsahu ovlivněna zakoupenou edicí (Standard, Deluxe a Premium Deluxe, hru je možné rovněž zakoupit prostřednictvím členství Game Pass pro PC). Rozdíl mezi edicemi je především v počtu dostupných letadel a také v počtu detailně zpracovaných scenerií.

Pokud jde o chování samotných strojů, zde pochopitelně nalezneme odchylky od skutečnosti. Pokud jde o velká dopravní letadla, platí pro ně, že spíše pěkně vypadají, než aby korektně fungovaly všechny přepínače a palubní systémy. U menších, sportovních letadel je situace výrazně lepší a nutno dodat, že v kombinaci s fotorealistickou krajinou je tento simulátor vynikající pro VFR létání, což jej výrazně odlišuje nejen od předešlých verzí, ale i od simulátorů konkurenčních značek. Jak simulátor hodnotí piloti letadel, kteří s nimi létají i ve skutečnosti, můžete zhlédnout na videu výše.

V případě leteckých simulátorů platí, že jejich úspěch velmi závisí na množství doplňkového obsahu třetích stran, který bývá výrazně detailněji zpracován než ten defaultní. Na celkové hodnocení je tak ještě relativně brzy. Rozhodně ale platí, že letošní Microsoft Flight Simulator poskytuje pro tento doplňkový obsah skvělý základ a je důstojným přírůstkem do rodiny leteckých simulátorů.

CZC PC King GC107
CZC PC King GC107
Hardwarové požadavky Minimální Doporučené  Testovaná PC sestava
CZC PC King GC107
OS Windows 10 Windows 10 Windows 10
CPU Intel Core i5 4460 / AMD Ryzen 3 1200 - 2,4GHz Intel Core i5 8400 / AMD Ryzen 5 1500X Intel Core i7 - 10700 K (3,8 GHz, turbo 5,1 GHz, HyperThreading) 
GPU NVIDIA GeForce GTX 770 / AMD Radeon RX 590, DirectX 11.0 NVIDIA GeForce GTX 970 / AMD Radeon RX 590, DirectX 11.0 GIGABYTE RTX 2080 SUPER GAMING OC 8 GB GDDR6
RAM 8 GB  16 GB 16 GB DDR4 3200 MHz Kingstone HyperX Predator
HDD 150 GB 150 GB 2 TB
SSD - - 512 GB
Zdroj  - - 650 W SEASONIC Focus Plus 80Plus Gold

Pozn.: Úroveň detailů při zachování plné funkčnosti Microsoft Flight Simulatoru bez trhání atp. byla na uvedené sestavě nastavena na možnost High. Vybrat lze přitom z celkem čtyř stupňů: Low / Medium / High / Ultra.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Krajinka pěkná ale na postupy to není

07.12.2020 v 2:38 Martin

Měl jsem možnost si to taky zkusit, ale moc nadšenej jsem z toho nebyl.

Předně prvotní nastavení joysticku je pro masochisty. Místo toho aby se to vůbec pokusilo nějak si ten joystick přednastavit samo, tak si to tam samo nenastaví vůbec nic! Navíc bez návodu co člověk vlastně hledá to nemá šanci nastavit pomocí intuice sám. Horší nastavení jsem zatím neviděl.

První let jsem na popud kolegy zkoušel na A320-neo z LKPR na LKKV, nelítám to, tak nebudu hodnotit model. Co mě ale trochu zarazilo je že virtuální ATC mi u IFR letu když jsem se s ním nebavil klidně ukončil IFR plán a nařídil squawk VFR (1200!). To je věc kterou ovšem z vlastního popudu udělat nesmí, přechod na VFR musí udělat pilot - detail, ale přece. Pokračovalo to používáním in Hg ALT místo QNH. Na modelu mě jinak překvapilo zběsilé chování AP a nemožnost zapnout AP1+AP2 pro autoland, jestli je to tak správně nevím, ale myslím že ne.

Druhý let C-172SP G1000. Letadlo které lítám. Pominu-li že vizualizace G1000 má trochu jiné barvičky, tak tam opět je ALT v in Hg, chybí celé stránky v nabídkách PFD i MFD a AP je taktéž hrozně splašený. Jinak se Cessna chovala podobně jako skutečná, alespoň co jsem mohl vyzkoušet za 30 minut co jsem to dával kolegovi dohromady. Avionika ale není na dobré úrovni.

Přemejšlel jsem že bych si postavil menší domácí simulátor na IFR postupy, ale co jsem zatím viděl, tak se MSFS vyhnu. Nepočítám AI ATC, ale avioniku potřebuju 100%. Krajinku to má sice nádhernou a dokonce jsem našel i svůj barák, ale to co od toho potřebuju to zatím nenabízí. Pokud to někdo chtěl na VFR, tak je asi možný s tím lítat podle mapy a člověk se nestratí, což je fajn. Na to ale mám skutečné letadlo.

Spíš než plnohodnotný simulátor to je nádherně graficky zpracovaná hra s letadly. Třeba to v budoucnu vylepší, zatím ale existují lepší simulátory.

Odpovědět

RE: Krajinka pěkná ale na postupy to není

10.12.2020 v 8:51 M

Jaké myslíte že jsou lepší realističtější simulátory? MS FS mi přišel jeden z nejlepších, ale znám jich jen pár. Díky

Odpovědět

RE: RE: Krajinka pěkná ale na postupy to není

10.12.2020 v 11:21 Kuba

Co se týče letového modelu tak určitě Xplane10/11. Ten ale pokulhává v zobrazení scenérie a počasí. P3D je na horší úrovni i s porovnáním vůči MSFS, celkově je zastaralý.

Bohužel Xplane 10/11 má pro mě jiné problémy, například načítání jen omezené scenérie/mapy kolem letadla. Dále je poměrně špatně optimalizovan. Na své, řekl bych ne úplně špatné sestavě mi MSFS jede lépe než Xplane a grafický dojem je neporovnatelny. 

Co se týče MSFS tak můžu potvrdit příspěvek kolegy nahoře. Ale rekl bych že základ toho simulátoru není špatný. Bohužel tvůrci to pak ladili jako hru. Tomu odpovídají defaultni modely,avionika na oko pěkná ale jinak tragédie, nemožnost přepnout evropské jednotky a tak dále. ATC a defaultni letiště, byť krásně zobrazené, radši ani nekomentuju. 

Nadruhou stranu máme velmi pěkné zpracované počasí a nádhernou reálnou scenérii, kterou lze konečně použít při vfr létání.

Otázka modelu a avioniky, změn jednotek a ATC může být předmětem dalšího vyvoje/addonu vývojářů třetích stran. Takže základ je dobrý a samozřejmě bude jako u všech ostatních simulátoru trvat, než vzniknou addony, které některé části hry přiblíží realitě. 

Odpovědět

RE: RE: RE: Krajinka pěkná ale na postupy to není

13.12.2020 v 13:53 Vlado

V x-plane11 sa predsa tiež dá letieť veselo VFR, áno vyzerajú mestá/obce trochu inak, ale sú na správnom mieste, kopce a rieky detto, v podstate aj hlavná cestná sieť.

Navyše ide prepojiť so skydemon či foreflight, takže dá sa vcelku reálne zahrať na vfr lietanie:-))))))

Počasie rieším externým addonom, kopec lietadiel, graficky trochu horšie, ale nie vyslovene zle.

Na tréning vcelku fajn.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Krajinka pěkná ale na postupy to není

13.12.2020 v 16:30 Kuba

Jo, dá se, když znám terén v reálu tak si to tam představím, ale MSFS to je jinej level. To musí uznat každý. A počasí žádnéj addon neposune na úroveň MSFS. Takže momentálně na poletovani s Cessnou nebo Vl3 je fakt MSFS lepší. Na postupy, IR lety, lítám xplane 11. PS: Litate VFR podle GPS? To snad ne :D to je o ničem. Jedine mapa a papír. 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: Krajinka pěkná ale na postupy to není

13.12.2020 v 17:49 Vlado

:-)))))))))

tak tak, VFR na GPS, aby som v reále nehľadal funkcie, takto ich mám "zažité":-))))))))) Čiže skôr to je tréning appiek ako VFR, ale...:-))))))

Na počasie používam FS Global Real Weather, msfs ťahá počasie v podobnej intenzite?

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Krajinka pěkná ale na postupy to není

17.12.2020 v 12:50 Kuba

MSFS také umí realné počasí, tedy se zpožděním několika hodin, i když to už možná opravili. Abych tam měl sklutečně reálné počasí používám addon REX weather, který funguje parádně.

Ale mě šlo spíš o grafické zobrazení - Xplane to počasí zobrazuje velice podivně/jinak než jak to skutečně vypadá v reálu, například letím, CAVOK a najednou se dostanu do oblasti, kde je horší počasí a Xplane mě ihned přepne do mlhy, nebo mraku například. Prostě a jednoduše nevidím, co bude následovat a nemůžu se tak například rozhodnout mraky obletět. Nebo třeba Xplane neumí vykreslit přeháňku, ve které ještě nejste - najednou začne pršet a sníží se vám dohlednost, ale dopředu nevíte o tom.

Naopak MSFS umí perfektně a realně vykreslovat počasí, které vás čeka, přehánka 10mil od vás skutečně vidíte mrak, pod ním zhoršenou dohlednost a "proudy vody" a tak dále. Dá se tak cvičit nějaké to rozhodování za letu. Nebo se vám postupně zhorsuje dohlednost jak letíte do oblasti horšího počasí, tohle umí parádně a řekl bych hodně realisticky.

Bohužel například simulace námrazy je zase velmi špatná. I fyzikální jevy v tom počasí nic moc. Ale graficky pěkné, daleko reálnější projev než Xplane.

Z MSFS mám  velmi rozporuplné pocity, něco pěkný, něco se dá zkousnout a kvůli pár věcem jsem to zatím odložil. Osobně myslím že to vydali moc brzo, pokud se to povede v budoucnu odladit a dodělat, bude to fajn.

A možná Xplane 12 v budoucnu díky MSFS bude vypadat podstatně lépe a zároveň fungovat jako skutečný simulátor, pak MSFS možná upadne do zapomění. Ale v několika aspektech je to revoluční hra s letadly a konkurence má co dohánět, nebo se inspirovat.

 

Odpovědět

Přidat komentář