VIDEO: Čtveřice dravých Sharků obletěla hranice Slovenska

11.03.2021

Jubilejní oblet hranic slovenské vlasti plánoval výrobce ultralehkých stíhaček Shark UL ze Senice ke svému významnému milníku, kterým bylo překročení hranice 100 vyrobených kusů letounu. Shark je mimochodem už desátým rokem držitelem několika světových rychlostních rekordů.

Uskutečnění jubilejního letu stálo v cestě počasí i koronavirus, ale nakonec se, slovy klasika, i ta muška zlatá unavila a celá akce proběhla v naprosté pohodě.

Letka čítající čtyři Sharky vzlétla poslední únorový čtvrtek z letiště Senica (LZSE) v 10:37. Na jeden zátah pak skupina uletěla 1 200 kilometrů podél slovenské hranice průměrnou rychlostí 279 km/h a na místo vzletu v Senici dorazila přesně za 4 hodiny a 18 minut.

Během letu dosáhla skupina nejvyšší rychlosti 179,7 uzlů, resp. 332,8 km/h TAS. Zaměstnanci senecké fabriky si také ve dvou nejnovějších letounech s výrobními čísly 101 a 102 užívali nejen doslova vymetené oblohy nad vrcholky Tater, ale i hřejivého pocitu z dosažení první stovky dodávek, kterou má SHARK.AERO nyní už za sebou.

Shark UL byl navržen a testován na maximální vzletovou hmotnost 600 kg. Dnes má vychytané dětské nemoci a vyšperkované detaily. Denis Gibadulin, jednatel SHARK.AERO CZ, jej popisuje jako luxusní Ferrari na křídlech. „Vypadá velmi elegantně a skutečně má nezaměnitelný vzhled žraloka,“ dodává Denis Gibadulin a zároveň přitom poukazuje na následující výčet funkcí v kokpitu:

Výbava, ovládání a bezpečnost letounu Shark UL

  • Ergonomie v každém detailu: výškově nastavitelné sedačky a stavitelné nožní řízení
  • Precizní a velice lehké řízení sidestickem v pravé ruce, plyn a ovládání vrtule v levé ruce
  • Zdvojené řízení s možností instruktorské sedačky a ovládání na zadní pozici
  • Zatahovací podvozek a čistá aerodynamika zaručují rychlost, která byla potvrzena několika světovými rekordy
  • Absolutní bezpečnost: BRS - padák pro celé letadlo, vynášený balistickým systémem
  • Aramidovokevlarová ulita kolem posádky pro její maximální bezpečnost

Více o Sharkovi na Sharkaero.cz, Instagramu nebo YouTube.

Shark UL

Shark UL

Shark UL

Shark UL

Shark UL
Kruh na mapě Evropy znázorňuje dolet Sharka za čtyři hodiny a co do vzdálenosti jde o stejnou trasu, po které Sharky obletěly hranice Slovenska

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář