Dny NATO navštíví veterán a symbol invaze v Normandii

06.07.2021 2 příspěvky

Dny NATO navštíví veterán a symbol invaze v Normandii
Dny NATO navštíví veterán a symbol invaze v Normandii (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dny NATO & Dny Vzdušných sil AČR v Ostravě obohatí letovou ukázkou legendární druhoválečný letoun Douglas C-47 „Dakota“ z historické jednotky britské RAF Battle of Britain Memorial Flight (BBMF).

V programech uplynulých ročníků Dnů NATO se již několikrát předvedly stíhačky z období druhé světové války jako například Hurricane nebo Spitfire. Tento rok se však vůbec poprvé na mošnovském nebi ukáže warbird takových rozměrů, navíc s velmi atraktivním životopisem.

Douglas C-47 Dakota nesoucí přezdívku „Kwicherbichen“ a označení ZA947 byl zkonstruován roku 1942 ve Spojených státech amerických. Během druhé světové války byl nasazen mimo jiné během spojeneckých výsadků v Den D, později také napomáhal při evakuaci raněných vojáků a při zásobovacích letech. Po skončení války letoun putoval do Kanady, kde létal do roku 1971. Pro jednotku BBMF byl odkoupen v roce 1993. V druhé polovině loňského roku podstoupila Dakota generální opravu a veřejnosti se tedy opět představuje teprve od února letošního roku.

C-47
Letoun Douglas C-47 „Dakota“ se představí na Dnech NATO 2021

Jednotka BBMF se dlouhodobě snaží o udržení letuschopnosti flotily historických letounů, které mohou na veřejných akcích připomínat boje za svobodu v období druhé světové války a připomínají padlé vojáky. V současné době jednotka disponuje šesti letouny Spitfire, dvěma letouny Hurricane, jedním bombardérem Lancaster, již zmíněným transportním letounem Dakota a také dvěma poválečnými cvičnými letouny Chipmunk.

Letošní ročník Dnů NATO & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky se uskuteční 18. a 19. září. Vstup na akci je zdarma. Loňský ročník se konal kvůli pandemii covidu 19 ve zvláštním režimu bez diváků.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

nato

07.07.2021 v 8:53 Tomas

Vzhladom na to, že sa minulý rok žiadne akcie nekonali nechcem ani vedieť kolko ludi tam bude smerovat. Dovolim si skromny odhad za oba dni pol miliona ludi. Ovsem s prihliadnutim na pripadne opatrenia. Napríklad ze vstup budu mat iba ludia s testom alebo ockovani. Boh ochranuj zdravy rozum

Odpovědět

RE: nato

07.07.2021 v 10:16 Ivo

Akce se odehrává pod širým nebem na letišti. Běžná účast bývala asi 200.000 osob za dva dny v případě pěkného počasí. Viry s náma jsou od nepaměti a jen s těmi novými se musíme naučít žít.

Odpovědět

Přidat komentář