Nehodu L 410 v ruském Tatarstánu nepřežilo 16 lidí

11.10.2021

Nehodu L 410 v ruském Tatarstánu nepřežilo 16 lidí
Nehodu L 410 v ruském Tatarstánu nepřežilo 16 lidí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Při nehodě dvoumotorového letounu L 410 v ruském Tatarstánu zahynulo nejméně 16 lidí. Z trosek stroje záchranáři vyprostili zbylé přeživší, kteří se nacházeli především v ocasní části letounu. Podle agentury TASS bylo na palubě celkem 20 lidí, většinu tvořili sportovní parašutisti. Místo havárie se nachází cca 290 kilometrů východně od Kazaně, hlavního města Tatarské autonomní republiky.

Stroj havaroval bezprostředně po startu z letiště ve městě Menzelinsk. Podle předběžných zpráv z vyšetřování se piloti pokusili o nouzové přistání. Dle slov představitele Tatarstánu, Rustama Minichanova, piloti hlásili selhání jedné z pohonných jednotek. Následně se pokusili o nouzové přistání a navedli letadlo do neobydlených míst. Během přistávacího manévru stroj zavadil křídlem o stojící automobil a převrátil se. Okresní náčelník Ajdar Salachov uvedl, že levý motor mohl selhat v důsledku srážky s ptactvem.

Twitter.com @Liveuamap
Twitter.com @Liveuamap

Letoun L 410 zpočátku využívala armáda, v posledních letech organizace DOSAAF. Vzhledem k tomu, že havarovaný stroj neměl civilní registraci, vyšetřují leteckou nehodu vojenští vyšetřovatelé a prokuratura.

Nehoda letounu L 410 v Tatarstánu je dle počtu obětí největší leteckou katastrofou stroje tohoto typu na území Ruska od roku 1993, kdy v Jakutsku havaroval stroj stejného typu a o život přišlo všech 24 cestujících na palubě.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář