Pilotka „FlyZolo“ absolvovala náročnou sérii letů, nyní je na Aljašce

26.10.2021 2 příspěvky

Pilotka „FlyZolo“ absolvovala náročnou sérii letů, nyní je na Aljašce
Pilotka „FlyZolo“ absolvovala náročnou sérii letů, nyní je na Aljašce (Zdroj: Aeroweb.cz)

Britka Zara Rutherfordová alias FlyZolo se dál pokouší překonat světový rekord a sólově obletět svět v ultralehkém letounu Shark jakožto nejmladší žena v historii.

V předešlé zprávě o FlyZolo jsme se s mladou pilotkou rozloučili v oblasti střední Ameriky. Po příletu na mexické letiště Veracruz se devatenáctiletá pilotka setkala poprvé od začátku své cesty se svými rodiči. V den příletu se ale musela Zara potýkat se zemětřesením, které ji zastihlo na hotelovém pokoji. Naštěstí byla s rodinou dost daleko od epicentra, kde bylo zaznamenáno zemětřesení o síle 7,1. Celá situace pode jejích slov byla však velice děsivá.

Po zastávce v Monterrey Zara opustila Mexiko a pokračovala skrz Spojené státy americké na sever přes Albuquerque do Spaceport America, kde navštívila areál společnosti Virgin Galactic, která se věnuje realizaci krátkých suborbitálních letů v rámci vesmírné turistiky.

Kvůli četným problémům s počasím v regionech, kam mladá pilotka ve snaze obletět svět zavítala, požádal tým FlyZolo o pomoc profesionálního a zkušeného leteckého meteorologa Davida Dehenauwa. Pan Dehenauw je členem Královského belgického meteorologického institutu a velkoryse nabídl, že vloží své odborné znalosti do projektu FylZolo.

Kromě špatného počasí se Zara také musela během letu do Seattlu potýkat s kouřem lesních požárů, který jí znemožnil výhled z kabiny do té míry, že viděla jen vrcholky hor přímo pod sebou a byla nucena divertovat do Reddingu v Kalifornii. Navíc mladou pilotku na cestě přes území USA potkala technická závada, která si vyžádala servis, zálet letounu a několikadenní zdržení.

S podporou svého týmu však zvládla všechny nástrahy a úspěšně doletěla až do aljašského Anchorage. Následně pokračovala na letiště Nome, odkud by se měla pokusit překročit hranice Ruské federace. Bohužel kvůli četným komplikacím během cesty a s tím souvisejícím zdržením Zaře vypršela platnost potřebných dokladů pro vstup na území Ruska. Provedení aktualizace všech dokumentů a nepřízeň počasí si vyžádalo další zdržení a také přeplánování trasy přes Asii kvůli blížící se zimě. Zara je nyní stále na území Aljašky a čeká na vhodné podmínky pro přelet do Ruska.

FlyZolo Facebook.com
FlyZolo Facebook.com

Zájemci mohou cestu Zary Rutherfordové sledovat prostřednictvím webových stránek flyzolo.com, kde pravidelně aktualizuje plán své cesty. Je možné také sledovat instagramový účet fly.zolo či facebookový profil, kde je mladá odvážná pilotka v každodenním kontaktu s fanoušky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Shark okolo světa

26.10.2021 v 17:44 Albert Orlita

Dobrý den,

 

hned zpočátku, když se začalo mluvit o tomto obletu, jsem napsal do této diskuze, že letadlo Shark, se kterým měla letět, je slobenský výrobek, konstrukce Ing. Jaroslava Doslála, který byl dlouholetým zaměstnancem kunovického LETu a jeden z konstruktérů UL letadla, které se vyvíjelo oficiálně v kunovické továrně na konci osmdesátých let. Můžete mi vysvětlit, proč v tomto článku opět chybí informace o tom, že okolo světa letí slovenský ultralajt českého (moravského) konstruktéra?

Děkuji za pochopení

Albert Orlita

Odpovědět

RE: Shark okolo světa

10.11.2021 v 11:34 Petr

Já si myslím, že Vám asi nikdo nic vysvětlovat nemusí, tedy pokud nejste autorův šéf... 

Jistě je to zajímavost, že se jedná o slovenský výrobek, ale jako zas taková bomba to není. :)

 

Odpovědět

Přidat komentář