FlyZolo: Zara Rutherfordová pokračuje ve své cestě kolem světa

09.09.2021

FlyZolo: Zara Rutherfordová pokračuje ve své cestě kolem světa
FlyZolo: Zara Rutherfordová pokračuje ve své cestě kolem světa (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zara Rutherfordová alias FlyZolo dokončila 23. srpna transatlantický let a úspěšně přistála na severoamerickém kontinentu. Devatenáctiletá Britka se dál pokouší překonat světový rekord a sólově obletět svět v ultralehkém letounu Shark jakožto nejmladší žena v historii.

Její přelet z Grónska do Kanady trval cca 8,5 hodiny a zahrnoval dlouhé úseky nad ledovci i mořskou hladinou. Po úspěšném přistání v Goose Bay si Zara dopřála odpočinkový den, po kterém jí čekal let do Montrealu. V Montrealu se setkala se Sandrine Gressardovou, zakladatelkou společnosti Girls Go Fly, která podporuje mladé dívky v počátcích jejich letecké kariéry.

Po jednodenní návštěvě Montrealu zamířila Zara do Spojených států amerických na newyorské letiště JFK, kde strávila dva odpočinkové dny. 29. srpna vyrazila Zara na další letovou etapu, během které jí však zastihlo špatné počasí a byla nucena dvakrát divertovat na letiště do Princetonu a následně při pokusu o dosažení Jacksonville na plochu Washington-Warren.

Letiště Jacksonville však vynechat nemohla, protože se tam měla setkat s někým mimořádně důležitým: Shaestou Waizovou, současnou držitelkou titulu nejmladší ženy, která dokázala sólově obletět svět. Shaestě Waizové bylo 30 let, když rekord pokořila - Zara je již zmíněných 19 let, snaží se tedy tento rekord snížit o více než dekádu. Mimochodem současnému nejmladšímu mužskému rekordmanovi v této kategorii, Travisovi Ludlowovi, bylo v době jeho počinu dokonce 18 let.

Z Jacksonville pokračovala pilotka dál do Miami bez komplikací a čekalo jí náročné středoamerické turné přes Bahamy a ostrovy Turks a Cacois do Kolumbie.

Shaesta Waiz & FlyZolo Facebook.com
Shaesta Waiz & Zara Rutherford Facebook.com

Zařiny lety výrazně ovlivnilo nepříznivé počasí. Nakonec slečna Rutherfordová úspěšně přistála na území Kolumbie, kde navštívila letiště Barranquilla, Los Campanos a Quibdo a pokračovala dále přes Panamu a Kostariku do Mexika, odkud by měla pokračovat zpět do USA.

Zájemci mohou cestu Zary Rutherfordové sledovat prostřednictvím webových stránek https://flyzolo.com, přes Instagram pod účtem fly.zolo či na facebookovém profilu, kde je mladá pilotka v každodenním kontaktu s fanoušky.

Mohlo by vás zajímat

Témata

FlyZolo


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář