Ve čtvrtek 14. října se v podvečerních hodinách udál poblíž jihoafrického letiště Mossel Bay incident letounu Beechcraft C90 King Air vysazujícího parašutisty. Průběh děsivě vyhlížející události zachytil jeden ze zkušených parašutistů, Bernard Janse van Rensburg, na kameru. Společně s videoklipem zveřejnil prostřednictvím sociálních sítí i doplňkové informace o incidentu pro obecné informační a vzdělávací účely letecké komunity.

Incident se odehrál kolem šesté hodiny večer. Letoun Beechcraft C90 King Air vykonával jeden ze série plánovaných výsadkových letů. Na palubě letounu se nacházel pilot a 15 plně kvalifikovaných parašutistů. Výška seskoku byla stanovena na 16 000 stop AGL. Průběh situace byl popsán z pohledu parašutisty, který pořídil videozáznam incidentu, a z pohledu pilota letounu.

Pilot uvedl dvoumotorový letoun do konfigurace pro vysazení parašutistů, což obnáší především nastavení vztlakových klapek 60-80 a zapraporování levého motoru. Pilot udržuje rychlost 95-90 kts IAS a konfigurace letounu v této fázi umožňuje bezpečný výstup parašutistů na vnější schod, což by bylo jinak obtížné kvůli proudu vzduchu za levým motorem. Konfigurací pro vysazování je také předejito střetu parašutistů s ocasní plochou. V tomto okamžiku slouží k udržení výšky především tah pravého motoru. Udržení požadovaného směru letu tedy vyžaduje výrazné vychýlení pravého směrového kormidla. Celý výsadek trvá zpravidla 60 sekund.

K přetažení letounu a následnému pádu do vývrtky došlo ve chvíli, kdy se na vnějším schodu ocitlo příliš mnoho parašutistů, což způsobilo posunutí těžiště dozadu a nadměrné blokování proudu vzduchu směrem k levému horizontálnímu stabilizátoru. V důsledku toho se nos letounu zdvihl, aniž by tomu mohlo být zabráněno adekvátním použitím výškového kormidla.

Bernard Janse van Rensburg popsal situaci ve volném překladu slovy: „Letoun byl nastaven do konfigurace pro výsadek. Otevřeli jsme dveře a začali vystupovat. Jako obvykle se tým plně soustředil na dosažení správného umístění a načasování seskoku. Toto intenzivní zaměření na úkol vedlo k tomu, že většina parašutistů přehlédla varovné známky hrozícího přetažení. Z pozice kameramana (vzadu) jsem cítil, že letadlo dvakrát sklouzlo, načež jsem věděl, že něco není v pořádku a rozhodl jsem se k seskoku.“

Vše se odehrálo během několika sekund. Ostatní kolegové ho neprodleně následovali a pět parašutistů zůstalo uvnitř letadla. „Ten okamžik byl neskutečný a já nemohl uvěřit tomu, co jsem viděl. Všechno se odehrálo ve zpomaleném záběru a já si pamatuji, že jsem si říkal: Opravdu vidím, jak se letadlo vedle nás točí nosem dolů?“ Následně se pilotovi podařilo letoun vyvést z vývrtky a střemhlavého letu. V průběhu manévrů se podařilo ještě vyskočit jednomu z parašutistů a letoun pak s ostatními parašutisty na palubě bezpečně přistál.

Aircraft Stall Captured by Skydiver facebook.com @Bernard Janse van Rensburg
Aircraft Stall Captured by Skydiver facebook.com @Bernard Janse van Rensburg

Během incidentu nebyl žádný z parašutistů ani pilot zraněn. Letadlo bylo následně zkontrolováno a je nepoškozené. Společnost Skydive Mosselbay podnikla patřičné bezpečnostní kroky, aby se v budoucnu stejná situace již neopakovala. Na vnějším schodu při vysazování z letoun Beechcraft C90 King Air již nebude povoleno více než pěti parašutistů a rozbor situace včetně upozornění na bezpečnostní postupy bude součástí předletové přípravy každé větší formace parašutistů chystající se k seskokům.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

para

05.11.2021 v 9:48 Tom

Z môjho pohľadu je parašutizmus úplne zbytočný šport, ja osobne by som akékoľvek výsadky na letiskách zakázal resp. určil letiská výlučne určené na výsadky. Letiskám kde sú výsadky sa zdaľeka vyhýbam. Títo pseudošportovci všade vyrábajú iba prúsery a nie je z nich žiaden osoh pre spoločnosť. Na každom letisku sú kvôli para prevádzke iba konflikty a tvária sa všade ako páni. Zbytočná činnosť

Odpovědět

RE: para

05.11.2021 v 10:09 Dzordzik

Udivuje mě, že právě na leteckém webu se najde takovýto, dle mého názoru, stupidní názor. Para seskoky jsou naprosto běžnou součástí letectví už desítky let, nic nového a už vůbec ne nic zbytečného. Tady zřejmě došlo k pádu do vývrtky vinou toho, že se až moc parašutistů přesunulo dozadu ke dveřím, tj. kombinace posunu těžiště, s asymetrickým obtékáním draku letadla. Celkem logický pak byl pád do vývrtky. Co mě ale spíš zaujalo byl, dle mého, nesprávný postup při jejím vybírání. Došlo totiž k překmitnutí z jedné vývrtky do druhé. Zřejmě až moc a moc brzy tahal. Výšky měli víc než dost, tak něco takového nebylo třeba. Tím spíš, že v tom letadle nebyl pilot sám, ale měl vzadu ještě další parašutisty. Mohl se takto taky provývrtkovat až do země, aniž by dal možnost parašutistům se z letadla dostat díky přetížení a ostrému sklonu čumáku dolů. Pak není moc šance se vydrápat až ke dveřím a vyskočit.

Odpovědět

RE: RE: para

05.11.2021 v 10:37 čáp

Zdržel bych se komentáře, ale jen taková úvaha: vybrat vývrtku s jednomotorákem, bez nákladu, utaženej v sedačce je úplně něco jinýho, než s dvoumotorákem se zapraporovaným motorem a několika lidma vzadu, který tam lítaj jak vítr v bandě. Myslím, že kdyby mohli, tak z toho vystoupěj co nejdřív.

Jinak je tu ukázka toho, že alespoň základní představu o mechanice letu by měli mít i paragáni. Protože takhle se napáskovat na ocas letadla na stranu mrtvýho motoru, tak to už pro tu vývrtku nejde udělat víc. Na něco takovýho jistě nikdo to nebohý letadlo nikdy nezkoušel.

Odpovědět

RE: RE: para

05.11.2021 v 14:32 Tomas

Spíš to vypadá, že včas nesrovnal nohy, tu pravou tam nechal dýl, než měl. Kolikrát za život pilot (neakrobatický) vybírá neúmyslnou vývrtku? Něco jiného je, když se do ní při výcviku člověk sám uvede a je na vybrání plně koncentrovaný, ale v téhle situaci?? Zplaťpánbůh za dostečnou výšku, že měl čas to nakonec srovnat. A k tomu dvoumotorák s jedním běžícím motorem. Žádná sranda.

Odpovědět

RE: para

05.11.2021 v 16:16 igi

mne sa zda ze sa snazil co najskor dostat prec od vyskocenych parasutistov (jednu chvilu to vyzeralo ze ich naberie), pri tej vyske ho mozno opacna vyvrtka v tej chvili az tak netrapila

Odpovědět

RE: RE: para

05.11.2021 v 19:43 Jirka

V popisu na YT psal ten pilot, že ta druhá vývrtka byla kvůli rozdílnému náběhu tahu motorů po vybrání té první. Tady je jeho report z redditu:

PILOT's PERSPECTIVE:

The aircraft was inspected and is undamaged.The jump run procedure entails setting flaps 60-80 and bringing back the left engine to flight idle. We also bring the left prop back to full coarse to minimize disking of the prop. This is to enable the jumpers to egress onto the outside step, which would otherwise be difficult due to the prop & thrust blast from the left engine. There is also the added danger of the blast pushing jumpers into the left elevator. Power is kept on the right engine to maintain altitude during the jump run, which typically takes 60 seconds. A fair amount of right rudder is required to fly a straight line in this configuration. Pilot to maintain 95-90 kts IAS.The stall and subsequent spin happened when we allowed too many jumpers on the outside step, causing an aft center of gravity and excessive blocking of the airflow to the left horizontal stabilizer. The nose then pitched up beyond the controllability of the elevator.I anticipated the stall when I hit the elevator stop. As the wing came over, I moved the right engine power and prop levers back to the flight idle position, thereby neutralizing the engine effect from both engines, centralized the ailerons and applied full right rudder (rudder was already in quite deep in at this point). The aircraft behaved very well, and the recovery was surprisingly easy. I pulled out as gently as possible as I did not want to stress the airframe. There was some additional instability when I pulled out of the dive and pushed the throttles forward to power up, as the one engine spooled up much quicker than the other and caused another asymmetrical moment. The flaps may have inadvertently helped to keep the airspeed low. AIS showed 140kts when I pulled out.The incident was reported to CAA within 24 hours. They investigated (including a visit to our hangar) and they seem to be happy that the aircraft was operated and flown within its STC.In future, no more than 5 jumpers will be allowed on the outside step. We will also brief the big formations to be wary of a pitch moment of the nose of the aircraft, so they can let go should this ever happen. This will also be placarded inside the aircraft and included in our King Air briefing for new jumpers.I am sharing the above information because skydive ops is very different from normal operations and leave people wondering why we fly certain configurations during the climb, jump run and descent.The aircraft landed safely with the skydivers that did not exit.

The incident was promptly reported to the South African CAA and PASA national safety and training officer. The next day the jump team made adjustments to their exit procedure following discussion with the pilot and no further incidents or near-incidents were experienced.

 

Odpovědět

RE: para

06.11.2021 v 22:26 Michal

V klidku, to je jak ridici a cyklisti. Ja jsem vasnivy ridic, vasnivy cyklista. Kapitanovani dopravnimu letadlu me zivi, malyma letadlama litam pro zabavu a abych predaval sve zkusenosti dal a padakem skacu, protoze me to proste bavi. Muzes sve hloupe nazory blinkat na internet jak chces, ale to je asi tak vsechno, co s tim muzes delat. Pekny den

Odpovědět

Pro Toma

07.11.2021 v 17:44 Petr

1. Tomášův názor nemá smysl komentovat, lidi jsou hloupí i chytří, nemůžeme je dělit na paragány a ty ostatní. Skákal jsem sice jen na vojně, ale bylo to prima, létal potom sportovně a bylo to taky prima, i když jsem na letišti paragány měli. Vždy záleží jaká nastaví majitel / provozovatel letiště pravidla hry a jak jsou dospělí a zodpovědní ti kteří se domlouvají. A připadá mi zbytečné dodávat, že někdo ty paragány dostat do vzduchu něčím musí...a zadarmo to není, takže oboustranná symbióza bývá prospěšná všem.

2. Pilotovi palec hore, protože dostat z vrtáku dvojmorový turbíňák s plandajícími paragány vzadu, kteří posouvají těžistě na zadní centráž je kumšt. Skoro se mi chce napsat, že to zcela určitě nebyl strojník, ale PAN LETEC!

3. Je skvělé, že přes všechnu masáž jsou na světě v provozu pořád normální letadla, pro která není vývrtka sprosté slovo, ale normální manévr, který hravě zvládnou bez úhony. Těžko nevzpomenout na několik divokých diskusí tady, kde se řešilo, že vývrtka ve výcviku je fuj a není vůbec potřeba, stačí cvičit zábranu vývrtek, případně že je tam ten padák kdyby něco, případně že do vrtáku se padá stejně většinou tak nízko, tak by to pilot nevybral, ani kdyby to uměl.A nakonec kdyby to uměl a měl dost výšky, tak letadlo je zkonstruované tak, že ji z vrtáku nedostane ani zkušební pilot a musí vyskočit. Tím narážím třeba na památné testovací lety PS-28 Cruiser OK-PSA.

4. Vzhledem k tomu, že už nelítám, nejsem s nikým v letectví  spřízněn ani organizován si dovolím klidně napsat, že letadla a různé SLZ a jiné létací aparáty, které nelze z vývrtky v plném rozsahu povolené centráže bezpečně vybrat bych vůbec nenechal certifikovat, pokud bych měl tu moc. Realita je bohužel jiná.        

Odpovědět

výška

05.11.2021 v 15:31 Tom2

Nemám sice kvalifikaci ani zkušenosti, ale stejně si dovolím poznámku. Je možné, že postup vybrání vývrtky nebyl úplně správně. Ale nemyslím si, že pilot byl úplně v klidu a lebedil si, kolik na to má výšky. Pokud můžu soudit dle videa, mezi letounem a zemí byla vrstva oblačnosti. Podle videa se nedá posoudit jestli bylo vidět skrz nebo ne. Netuším, jestli je vůbec možné vybrat vývrtku za podmínek IFR, ale hádám že jestli ano, bude to o dost složitější než s viditelností země. A úplně chápu, že pilot v ten okamžik neměl kapacitu na řešení - provrtám se tou oblačností a pak to v klidu vyberu. Odhaduju, že se za každou cenu tu vývrtku snažil vybrat ještě nad oblačností.

A ještě druhá poznámka - ačkoliv obecně parašutizmus respektuju jako každý jiný sport, mám za posledních pár let několik osobních zkušeností i zpráv od kamarádů, že paragáni se opravdu nezřídka chovají na letištích dost bezohledně. Možná to není ve větší míře než piloti. Nevím. Ale poslední dobou se můj názor na ně poněkud změnil (k horšímu).

Ono tomu nepřispívá, že se jim během seskoků musí celé letiště přizpůsobit. Když to máte celý den cca každých 20-30 minut, těžko na ně hledět s oblibou. Navíc, poslouchali jste poslední dobou o víkendu na Praha Information? Myslel jsem, že je to frekvence pro všechny piloty, ale někdy to vypadá, že se kvůli letounům s paragány nikdo jiný ke slovu nedostane.

Odpovědět

RE: výška

06.11.2021 v 22:35 Michal

Hele to je jak ridici a cyklisti. Ja jsem ridic, cyklista, pilot dopravniho letadla, instruktor na malych letadlech a parasutista. Vsechno je to o respektu panove - muzete tady brecet jak chcete, ale to je tak vsechno, co s tim muzete delat. Ono ten princip respektu k slabsim plati vseobecne vsude. Plachtari maj taky prednost pred motorarema a jako parasutista garantuju, ze s tim padakem fakt stoupat a opakovat nelze, stejne tak ve volnym padu padame k zemi a taky s tim nic moc nenadelame - ta gravitace je proste svine. A kdyz jako parasutista chci, aby se pri vysadku nepohybovaly v okruhove vysce letadla, je to, myslim, celkem opravneny a jako pilot tech par minut dokazu respektovat a pockat mimo ATZ a jeste koukam nahoru, jestli nahodou nevysadili rovnou nade mnou - respekt je to vsechno, co je potreba...Pekny den

Odpovědět

RE: RE: výška

07.11.2021 v 18:37 tom2

Michale, díky připomenutí toho o té gravitaci. To mě ale vůbec nenapadlo!

Já jsem v předchozím příspěvku psal, že nemám s paragány dobré zkušenosti. Chovají se k ostatním na letišti arogantně. A není to jen moje zkušenost. 

A pokud to chápu správně, Vy jako paragán (mimo jiné) nám tady sdělujete, že "si tady můžeme brečet jak chceme, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat." Jinými slovy, Vám jako paragánovi je jedno, jakou Vaši kolegové dělají celkovou vizitku Vašemu sportu a my ostatní si na to máme prostě zvyknout. Chápu to správně?

Nápadně mi to připomíná takové ty životní situace, kdy určitá skupina obyvatel má podle zákona nějakou výhodu před ostatními, ale její přístup k užívání té výhody je pro ostatní tak nesympatický, takže ve výsledku úmysl zákona o harmonické soužití je tou zvýhodněnou skupinou zcela pošlapán.

Odpovědět

RE: RE: RE: výška

08.11.2021 v 8:35 Václav

Ja mam s paragany zkusenost z vojny, a kdyz jste jim sahli na cerveny baret, zacali se prat...

Ale znam i namysleny piloty, to si nepomuzete ;) 

Zaujala me v diskusi ta poznamka o te vybrane vyvrtce a hloupych SLZ. Myslim, ze kdyby mu ti paragani z letadla hned pri prvni pulotocce nevypadli a zustali vzadu v letadle, tak by to taky nejspis nevybral, nezavisle na tom, pod jakym uradem je certifikovan :)

Odpovědět

Letiska s parasutistickou prevadzkou

08.11.2021 v 10:41 Milos

V minulosti (v zahranici) som lietaval a "parkoval" na jednom neriadenom GA letisku. Odkedy zacalo mat toto letisko parasutisticku prevadzku sa mu vyhybam.  Je samozrejme, ze pri "Para dropping in progress" budem vyckavat niekde mimo. Problemom je ten, ze pri vacsej prevadzke takisto mimo cakaju aj ini, co je zdrojom dalsich moznych konfliktov. Konsekventne nastane dalsi problem, ak sa na okruh nahrnu "stroje" s odlisnymi rychlostami na okruhu, resp. pre priblizenie. V pripade ze niekto sedi na kniplom plnokrvneho komplexneho lietadla ma o zabavu naozaj postarane. Vseobacne povedane, konfliktom sa da predist, ak nikoho na poslednu chvilu neprinutime menit jeho plany.....na letiskach bez para prevadzky je to logicky lahsie.

Odpovědět

RE: výška

25.11.2021 v 20:31 Tom9

Tom2, ja nevim, my se asi divame na uplne jine video kazdy. Jak muzete napsat "Netuším, jestli je vůbec možné vybrat vývrtku za podmínek IFR, ale hádám že jestli ano, bude to o dost složitější než s viditelností země." Podmínky jsou IMC nebo VMC, IFR jsou pravidla letu, za kterych ani neleteli. Jak muzete videt, letadlo je ocividne za VMC. Takze to co pisete nedava zadny smysl. Vrstva oblacnosti je nesouvisla, tenka, parasutisti jsi proleteli za 4 vteriny. Piloti par minut tomu stoupali do potrebne vysky takze zakladnu oblacnosti znali. Jestli takhle pokrivene vnimate realitu kterou vidite na videu ve vynikajici kvalite, tak nechci videt jak si prebirate veci mnohem mene jednoznacne. 

Odpovědět

Výsadky

08.11.2021 v 13:21 Pikas

To že jsou paragáni neukázněni, je známa věc. Souhlasím s tím, že by měli být aspoň trochu proškoleni z mechaniky letu, vyvážení atd., protože i když se jim řekne, buďte vpředu, nechoďte dozadu, neotvírejte předčasně dveře, tak tomu nerozumí a nepřikládají tomu potřebný důraz, potom to vypadá, že se chovají, jako stádo, ale je to jen z nevědomosti.

Jinak, to, že by měli všechny letadla vyčkávat až do přistání posledního parašutisty, to by si na některých letištích opravdu moc nezalítali. Je to o komunikaci, toleranci a přehledu o dané situaci. Ale to jsou ty extrémy, buď se na to kašle a je chaos nebo jsme a moc přeopatrní.

A poslední věc, dvoumotorové letadlo letící na jeden motor, je v nouzi a proto by takto nemělo být používáno pro normální provoz a vůbec ne pro výsadky. To zase někdo protlačil přes úřad hovadinu, pokud vůbec.

 

 

Odpovědět

nie tak neobvykle

12.11.2021 v 20:10 igi

tak si tak surfujem po youtube, a hadajte co

 

https://youtu.be/Q_n15OHoIlA

 

zda sa ze tento genialny sposob posielania kingairu do vyvrtky je pomerne bezny

Odpovědět

Přidat komentář