Pořadatelé Dnů NATO oznamují první zahraniční účastníky pro rok 2022

21.02.2022

Pořadatelé Dnů NATO oznamují první zahraniční účastníky pro rok 2022
Pořadatelé Dnů NATO oznamují první zahraniční účastníky pro rok 2022 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pořadatelé Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR tradičně v zimních měsících oznamují první potvrzené zahraniční účastníky. Švýcarské letectvo vyšle na premiérové ostravské vystoupení svou přední akrobatickou skupinu – Patrouille Suisse.

Historie skupiny se píše již do roku 1964. Na českém nebi se skupina naposledy ukázala v rámci Dnů otevřených dveří letiště Čáslav v roce 2017. Piloti Patrouille Suisse létají na strojích F-5E Tiger II s nátěrem v národních barvách.

Foto: natodays.cz
Foto: natodays.cz

Lehký stíhací letoun F-5 byl vyvinut společností Northrop a byl vyráběn ve dvou verzích – F-5A Freedom Fighter a modernizovaný F-5E Tiger II. Dohromady bylo vyrobeno 2 600 kusů letounů F-5 všech verzí a jejich export směřoval především do zemí NATO. Letoun F-5 byl nasazen do výzbroje celkem 26 států, přičemž v aktivní službě je v některých z nich do dnes. 

„Švýcarské letectvo si na Dnech NATO vybudovalo díky atraktivním dynamickým ukázkám výbornou pověst, naposledy k ní přispělo vystoupení vrtulníku Super Puma“ komentoval zprávu prostřednictvím webových stránek dnů NATO předseda organizujícího sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Foto: natodays.cz
Foto: natodays.cz

Návštěvníci se také budou moct jako minulý rok setkat se zástupci litevského letectva. To je na Dnech NATO již tradičním hostem, který svou účast potvrzuje pravidelně s velkým předstihem. Tento rok z Litvy přiletí turbovrtulový taktický transportní letoun C-27J Spartan a dvoumotorový víceúčelový vrtulník AS 365N3+ Dauphin. Opačný směrem se letos v rámci mise Baltic Air Policing vydají české Gripeny.

22. Dny NATO v Ostravě & 13. Dny Vzdušných sil AČR se opět uskuteční pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana, a to v termínu 17. a 18. září 2022 na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář