Lotyšské letectvo přiletí na Dny NATO s Andulou

04.05.2022

Lotyšské letectvo přiletí na Dny NATO s Andulou
Lotyšské letectvo přiletí na Dny NATO s Andulou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letošní ročník dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR poctí svou návštěvou i poslední z pobaltských států, který se dosud akce ve větší míře nezúčastnil. Lotyšské letectvo předvede legendární letoun An-2.

Lotyši se sice v zastoupení akrobatického týmu Baltic Bees na ostravském nebi ukázali již v roce 2011 s letouny L-39, avšak letos budou mít návštěvníci akce možnost vidět přímou prezentaci zástupců vzdušných sil tohoto státu, a to v podání známé „Anduly“.

Na letošní Dny NATO přiletí i Andula

Na letošní Dny NATO přiletí i Andula / Foto: natodays.cz

Jeden ze tří lotyšských An-2 měl na mošnovské letiště přiletět již v roce 2019, ale jeho prezentace byla odvolána. Andula byla dosud na Dnech NATO k vidění jen jednou. V roce 2012 v barvách estonského letectva. An-2 se tedy vrátí na mošnovské nebe po celých deseti letech. „Jedná se o letoun se skutečně širokým spektrem využití. Zajímavostí z nedávné doby je, že v roce 2020 byly ve válce o Náhorní Karabach dálkově řízené An-2 nasazeny Ázerbájdžánem jako vějička při likvidaci arménské protivzdušné obrany,“ uvádí předseda organizačního sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Multifunkční Antonov An-2 nachází široké využití v civilní i vojenské sféře. Andula působila ve službách mnoha světových armád jako výsadkový letoun či improvizovaný bombardér. Výroba tohoto jednomotorového dvouplošníku začala v roce 1947 a za celou svou bohatou historii bylo vyprodukováno více než 18 000 letounů tohoto typu.

Lotyšské letectvo využívá své letouny An-2 k transportním účelům a v rámci hlídkové činnosti.

22. Dny NATO v Ostravě & 13. Dny Vzdušných sil AČR se uskuteční 17. a 18. září na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář