Cestující zvládl přistání s Cessnou Caravan po inkapacitaci pilota

13.05.2022

Cestující zvládl přistání s Cessnou Caravan po inkapacitaci pilota
Cestující zvládl přistání s Cessnou Caravan po inkapacitaci pilota (Zdroj: Aeroweb.cz)

Cestující Darren Harrison s nulovými leteckými zkušenostmi dokázal přistát s letadlem poté, co pilot zkolaboval při letu z Baham na Floridu. Po počátečních pokynech řídícího, aby letadlo stabilizoval, byl nasměrován na letiště v Palm Beach. 

 

kokpit Cessny Caravan

Letoun je certifikován jako jednopilotní, přesto výrobce předpokládá zvýšení bezpečnosti provozem dvoupilotním

Cessna 208 Caravan je jednomotorový turbovrtulový hornoplošník určený k přepravě až 13 osob a jedná se o poměrně komplexní letadlo. Naštěstí měl Harrison na druhé straně vynikajícího řídícího letového provozu, který si stáhnul plánek uspořádání panelů letadla, aby mu pomohl s řízením stroje. 

Harrison nebyl schopný určit polohu. Nepodařilo se mu totiž zapnout navigační displej. Během pokusů o lokalizaci se letadlo pohybovalo severním směrem podél pobřeží. Zhruba 20 mil od letiště Palm Beach byl stroj konečně identifikován. Harrison následně dostal informace ohledně konfigurace letadla na přistání, které úspěšně vykonal, aniž by letadlo poničil nebo byl někdo na palubě zraněn.

Vezmeme-li v úvahu jeho nulové zkušenosti, jedná se o obdivuhodný výkon a hlavně o bezpečné zakončení události. Dodejme, že pilot byl převezen do nemocnice, kde zůstal přes noc. Příčina jeho inkapacitace nebyla zveřejněna.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář