V Rakousku se srazila dvě letadla ve vzduchu

25.05.2022 6 příspěvků

V Rakousku se srazila dvě letadla ve vzduchu
V Rakousku se srazila dvě letadla ve vzduchu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kuriózní srážka dvou sportovních letadel Ikarus C-42 CS se stala jižně od Lince a zaměstnala na 50 členů záchranných složek. Posádky po dosud nevyjasněné srážce použily záchranné padáky, kterými byla obě letadla naštěstí vybavena.

Na palubě obou letadel byly dvoučlenné posádky. V prvním případě se jednalo o pilota ve věku 62 let se synem a v druhém letadle byl pilot (61) a pasažér (74). Letadla německé imatrikulace odstartovala 22. května z Bavorska a měla pokračovat přes Rakousko do Maďarska.

Jeden z Ikarusů po dopadu
Jeden z Ikarusů po dopadu / Foto: ooe.orf.at

Padákový systém zachránil obě posádky

Ověřené informace o přesných příčinách srážky se zatím nepodařilo zjistit. Jeden z pilotů však veliteli hasičského sboru uvedl, že mělo dojít k „focení“, což bleskově vyústilo v náraz ve výšce asi 1000 metrů.

Pilotům se naštěstí podařilo zpomalit pád letadel pomocí záchranného padákového systému. Jeden stroj uvízl na stromě ve výšce zhruba 12 metrů a posádka byla následně vyproštěna hasiči. Druhý dopadl na dno neprostupného lesního terénu. Dva cestující byli převezeni do nemocnice na pozorování a následně propuštěni s odřeninami.

Jeden z Ikarusů po dopadu
Jeden z Ikarusů po dopadu / Foto: ooe.orf.at

Tato nehoda opět jasně dokazuje nespornou výhodu instalovaných letadlových padáků. Bez nich podobné incidenty končí fatálně.

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

focení

25.05.2022 v 12:10 Karel

Nehoda hlavně opět ukazuje jakej nešvar je tohle furt focení fotek co stejně za nic nestojej, existujou plachtaři co jsou schopný z disciplíny na závodech dovézt 50 fotek, ohrožují sebe i ostatní ...  

Odpovědět

foceni

25.05.2022 v 12:43 igi

a to fotili seba navzajom, alebo krajinu a nekukali okolo seba?

Odpovědět

focení

25.05.2022 v 13:34 Tomáš

Závěr článku, že nehoda poukazuje na výhody padáků mi připadá takový divoký. Hlavně to ukazuje, že se piloti nevěnovali řízení. Srážka dvou letadel, co se vzájemně viděli a lze předpokládat, že se i slyšeli ukazuje bizardnost celého případu. Další zajímavá věc je, že pilotům bylo 61 a 62 let. Nedá se tedy říct, že byli "mladí a hloupí".

Tak jen doufám, že mají pěkné fotky!

Odpovědět

RE: focení

26.05.2022 v 11:04 igi

pri viacerych nehodach som si vsimol pokrocily vek pilota a tisicky hodin v zapisniku. A castokrat uplne hlupe, amaterske chyby.

Mne to evokuje akesi rutinerstvo - clovek lieta dlhe roky a bez vaznych udalosti, a zacne to brat ako rutinu. Nedava pozor, odflakne pripravu, nesustredi sa na ukony... 

Len moj dojem

Odpovědět

RE: RE: focení

26.05.2022 v 11:23 Michal

Je to tak, staci si sahnout do svedomi, kdy naposled clovek neco odflaknul protoze mu to v letadle prislo jako rutina, a ta zubata tou kosou machla proklate blizko. 

Odpovědět

RE: RE: focení

26.05.2022 v 16:51 Tomáš

Já jsem kdysi kdesi četl, že věk nebo nalétané hodiny mají pozoruhodně malý vliv na pravděpodobnost nehody. Asi jsem to napsal špatně, protože statistice (jakožto vědě) moc nerozumím. V krátkosti šlo o to, že mladý nezkušený pilot se ve statistikách nehod objevuje stejně často jako starší a zkušený. Dobré na to pamatovat, až si začneme myslet, že už to máme zmáknuté...

Odpovědět

Přidat komentář