Výpadek na pražském letišti Václava Havla nebyl ojedinělý

16.06.2022

Výpadek na pražském letišti Václava Havla nebyl ojedinělý
Výpadek na pražském letišti Václava Havla nebyl ojedinělý (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pražské letiště zažilo ve středu 15. 6. po poledni výpadek systému pro řízení provozu Top Sky. Zhruba na půl hodiny tak musely být zastaveny všechny plánované odlety. V průběhu odpoledne systém postupně nabíhal a do plánovaných kapacit se měl vrátit v průběhu noci. 

Dnes dopoledne ŘLP uvedlo, že testuje provedené opravy a dodalo: „Po jeho včerejším (středečním) výpadku budeme naše kapacity postupně navyšovat s ohledem na odstraňování identifikovaných závad.“ Poruchu se tedy očividně nepodařilo přes noc zcela opravit. 

České sdružení řídících letového provozu CZATCA k záležitosti vydalo informaci, že šlo již o třetí výpadek letos zavedeného systému Top Sky, přestože výrobce Thales před týdnem konstatoval, že příčina dvou předchozích je již známa a chyba odstraněna dodanou opravou. „CZATCA od začátku výcviku a implementace nového systému Top Sky upozorňuje na nedostatečnou provozní připravenost a otestování tohoto systému, projevující se velkým množstvím chyb a nežádoucích projevů, což velmi komplikuje řídícím letového provozu práci,“ dodává sdružení.

Novou generaci systému Top Sky používá ŘLP od letošního roku. Systém od francouzské společnosti Thales používají dále například v Rakousku, Dánsku nebo Švédsku. V případě dalších výpadků tak visí ve vzduchu příslušné právní kroky a případné finanční vyrovnání vůči poskytovateli systému.   

Shodou okolností došlo ve stejný den k výpadku systému švýcarského poskytovatele Skyguide. Celý vzdušný prostor Švýcarska byl z bezpečnostních důvodů ráno uzavřen. Dle mluvčího společnosti došlo k hardwarovému problému, nikoliv ke kyberútoku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář