Armáda dostane od USA 8 vrtulníků systému H-1

20.08.2022 16 příspěvků

Armáda dostane od USA 8 vrtulníků systému H-1
Armáda dostane od USA 8 vrtulníků systému H-1 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Armáda České republiky dostane od Spojených států amerických darem osm vrtulníků systému H-1, oznámila to ministryně obrany Jana Černochová během návštěvy letecké základny v pražských Kbelích.

Vzdušné síly AČR budou celkově disponovat dvaceti americkými stroji – deseti víceúčelovými vrtulníky UH-1Y Venom a deseti bitevními vrtulníky AH-1Z Viper. Zmíněné stroje od roku 2023 nahradí v české armádě současnou techniku řady Mil – konkrétně Mi-35/24V.

Na dodávce osmi vrtulníků systému H-1 se ministryně Černochová dohodla při dubnové návštěvě Washingtonu. Darované vrtulníky jsou sice používané, avšak zcela provozuschopné. „Půjde o dar, zaplatíme pouze cenu opravy, přestavby dle našich požadavků, dopravu do ČR a další související náklady. Ty v tuto chvíli nejde přesně vyčíslit, ale oproti ceně za nové vrtulníky jde o nesrovnatelné částky,“ řekla ministraně obrany.

Dle vyjádření plukovníka gšt. Miroslava Šajbana tuzemské vzdušné síly přechodem na americkou techniku získají moderní stroje pro 21. století a současně sníží závislost na Rusku. V rámci kontraktu česká armáda zakoupí rovněž příslušnou výzbroj – konkrétně řízené rakety Hellfire a střely Sidewinder.

Vrtulníky UH-1Y Venom a AH-1Z Viper / Foto: LOM Praha
Vrtulníky UH-1Y Venom a AH-1Z Viper / Foto: LOM Praha

„Do zakázky se více než třetinovým podílem zapojí český obranný průmysl, včetně státních podniků LOM Praha a VTÚ, a dále firmy Ray Service, Aero Vodochody a VR Group. LOM Praha bude zajišťovat podporu životního cyklu vrtulníků, která bude probíhat v novém závodu H1. V Náměšti nad Oslavou vznikne simulační centrum pro výcvik pozemního a létajícího personálu na nových strojích,“ uvádí ministerstvo obrany v rámci sekce zpravodajství na svých webových stránkách.

Kontrakt na nákup osmi víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyř bitevních AH-1Z Viper podepsali v prosinci 2019 tehdejší ministři obrany České republiky a Spojených států Lubomír Metnar a Mark Esper.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Není to zbytečně moc ?

21.08.2022 v 4:31 Josef

Pro muzeum Vietnamské války by stačily dva kusy od každého typu jeden.

Odpovědět

RE: Není to zbytečně moc ?

21.08.2022 v 16:44 Vladimír

Doposud byl aeroweb velmi odborným serverem. Pokud sem začínají pronikat různí trollové, pak nechápu, k čemu má redakce vytvořený systém schvalování příspěvků.

Odpovědět

RE: Není to zbytečně moc ?

21.08.2022 v 19:14 Jiri

Na wiki čtu rok zavedení výzbroje 2008 Venom, resp. 2010 Viper. Ale originální Huey do muzea by nám mohli přidat taky.

Odpovědět

RE: RE: Není to zbytečně moc ?

22.08.2022 v 9:08 Josef

Spíše sem pronikají novodobí politruci. 

Odpovědět

RE: RE: RE: Není to zbytečně moc ?

22.08.2022 v 13:26 Václav

Nevim, jak jste stary Josefe, ale politruk nebyl jen nekdo, kdo ma opacny nazor..

Politruk Vas mohl beztrestne a bezduvodne zlikvidovat (v krajnich pripadech i fyzicky). 

Vidim, ze nevidite rozdil mezi Vychodem a Zapadem. Ja ho tam ale vidim podstatny, a doufam, ze vetsina meho naroda taky...

A to s tim "muzeem Vietnamu" bylo taky trefne: Nase vlecna Dvestepetka (jakkoli je to pekne letadlo) sla ted do duchodu po 70 letech sluzby. Podivejte se, cim vlekaji na Zapade. My jsme potom "muzeum Korea" (To jen abychom se vratili k letectvi:)

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Není to zbytečně moc ?

22.08.2022 v 22:12 Michael

Myslíte Pawneema z počátků 60. let? 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: Není to zbytečně moc ?

23.08.2022 v 16:43 Der deutsche Segelflieger

Pawnee je luxus, většina německých klubů používá navijak kvůli úsporám financí! Jinak  ty vlečné Morany, Robiny, Cuby, atd. už jsou taky staré více jak 50 let...

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Není to zbytečně moc ?

24.08.2022 v 7:00 Václav

Navijak kvuli uspore vedle vlecne se u nas pouziva taky. Vyslouzile Robiny, Morany a Cuby prave u nas nahrazuji ty vyslouzile 205tky, protoze jsou porad cca o 20-30 let mladsi a na novejsi se nezmuzem.

Jen jsem tim prispevkem chtel rict, ze vyslouzila zapadni technika, je pro nas porad dost dobra, protoze tady se nic noveho a svetove uspesneho nevyrobilo od dob Blaniku, Treneru a Cmelaku a v Rusku Migu...

A to nemluvim o US vojenskych strojich starych 10-15 let, anebo izraelskych bojovych dronech, nad kterymi zde ohrnujem nos. Ne, ze bych chtel byt advokat Armady CR a tvrdit ze vsechny akvizice jsou kristalove ciste. Sam jsem zazil armadu jako "zakladak" v devadesatkatkach a to byla opravdu Potemkinova vesnice. Chci ale verit, ze se to postupne profesionalizuje, a tyhle nakupy ze zapadu nas muzou alespon trosku posunout vpred, to je muj nazor...

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Není to zbytečně moc ?

24.08.2022 v 9:40 Josef

Pro armádu jako výkladní skříň a štít státu by mělo platit, že jen to nejlepší je dost dobré a ne z toho dělat vetešnictví. Je to ale i věc armádních fígrů, že sklapnou podpatky, drží hubu a krok a o nákupech nachají rozhodovat inkousty z MO a GŠ.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Není to zbytečně moc ?

25.08.2022 v 9:50 Václav

Skoda Josefe, ze nejste Nacelnik Generalniho Stabu a Ministr Obrany a Nejvyssi Fligr v jednom. Pak bychom mohli nasi armadu stavet na obdiv celemu svetu, protoze Vy byste podpatky pred nikym nesklapnul ....

Odpovědět

Konečně moderní a kvalitní stroje.

21.08.2022 v 20:36 Jiří

Tady je potřeba poděkovat současné vládě za úspěšné vyjednání podpory naší armády která už v rámci NATO bude schopna účinné obrany před případnými okupanty. V současné době je nutno investovat do armády mnohem vínce než povinných 2% HDP a nakoupit opravdu moderní zbraně na ochranu naší svobody.

Odpovědět

RE: Konečně moderní a kvalitní stroje.

22.08.2022 v 8:45

Tyto "moderní a kvalitní stroje" námořní pěchota USMC jako zastaralé vyřazuje z výzbroje.

Odpovědět

RE: RE: Konečně moderní a kvalitní stroje.

22.08.2022 v 13:43 Václav

No ano. Jsou staty, ktere obnovuji arzenal po 10-15 letech, a jsou staty, ktere sotva po 50 letech a ziji jen v casech zasle slavy. Kontrolni otazka soudruzi, my (post-sovetsky blok) jsme kteri?

Odpovědět

RE: RE: RE: Konečně moderní a kvalitní stroje.

22.08.2022 v 14:28 Josef

No v poslední době se zdá, že po avizici dědečka všech dronů Heron je z armády spolek milovníků veteránů, druhá horší možnost je, že tam jsou milovníci provizí.

Odpovědět

RE: RE: Konečně moderní a kvalitní stroje.

26.08.2022 v 22:55 petřík

Nikoli, vyřazuje kvůli reorganizaci.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Konečně moderní a kvalitní stroje.- a z coho Josefe

30.08.2022 v 21:49 Palo Hagara

Jezismaria panno Josefe, ked skusite prekrocit svoju "svatu nasratost", vedeli by ste nam povedat, asi z coho by mala slavna CS armada nakupovat zbrane? NO asi z nasich dani.

Tak mozem mat k vasim nazorom jednoduchu otazku 1?

1. Ak to nie je tajomstvo, kolko ste Josef za poslednych 20 rokov napr. odviedli dani? A ked vase dane odvedene statu vynasobime napr. 5-10 mil. ludi, vydalo by to dost aspon na nakup 1 najmodernejsieho vrtulnika SB-1 Defiant? Pripadne na Bell V-280 Valor naklapaci tilt-rotor VSTOL?2. viete o tom ze slavna CS armada ma s tymi starymi US strojmi dvoj-trojnasobny nalet poctu motohodin ako za socializmu? Pri nizsich nakladoch a poruchovosti?Precoze to asi nedosiahla na slavnych najlepsich ruskych vrtulnikoch a MiG-och?

Odpovědět

Přidat komentář