Na letišti Plzeň-Líně se uskuteční Den otevřených hangárů, možná naposledy

26.01.2023 8 příspěvků

Na letišti Plzeň-Líně se uskuteční Den otevřených hangárů, možná naposledy
Na letišti Plzeň-Líně se uskuteční Den otevřených hangárů, možná naposledy (Zdroj: Aeroweb.cz)

V sobotu 4. února se na letišti Plzeň-Líně pořádá tradiční Den otevřených hangárů. Návštěvníci se mohou těšit nejen na velkou flotilu vystavené letecké techniky, ale také mohou podpořit zachování letiště a vyjádřit nesouhlas s vybudováním gigafactory. 

Na první únorovou sobotu si organizátoři připravili pro návštěvníky Dne otevřených hangárů program, který má přilákat zájemce o letadla a zároveň jsou vítáni i odpůrci gigafactory. Na programu je soutěž o vyhlídkové lety nebo statické ukázky letadel (mezi nimi např. i lehký bojový letoun L-39 Albatros) a otevřené bude muzeum historických letadel v Hangáru 3, kde jsou k vidění letadla jako Harvard nebo Stearman.

Pořadatelé upozorňují zejména na to, že vzhledem k situaci kolem výstavby gigafactory je tento Den otevřených hangárů možná vůbec posledním.

Protest proti gigafactory
Protest proti gigafactory v Líních / Foto: Facebook Zachraňme letiště Líně

Program začíná od 12:30, ve 14:30 je naplánován živý had jako symbol podpory letiště. Konec programu se předpokládá se západem slunce, tedy zhruba kolem 17 hodin.

Vstupné je dobrovolné, občerstvení a parkování bude na místě zajištěno. Podrobnosti o události jsou také na facebooku. Vjezd do areálu letiště bude možný přes bránu v Červeném Újezdě i přes bránu v Nové Vsi.

O událostech kolem letiště v Líních jsme psali mj. také zde nebo zde.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

To opravdu někdo ještě myslí vážně ?

26.01.2023 v 15:26 Josef

V době eskalace konfliktu na východě, v době kdy je obyvatelstvo psychologicky připravováno na brannou povinnost a možnost války velkého rozsahu někdo opravdu ještě vážně uvažuje o likvidaci zodolněného letiště Líně !!??   To už začíná hraničit s trestní odpovědností  za snižování obranyschopnosti státu !

Odpovědět

RE: To opravdu někdo ještě myslí vážně ?

26.01.2023 v 20:55 Radek

Ano souhlas, nechápu likvidaci letiště.

Odpovědět

Montovna

02.02.2023 v 17:34 mariov8

Vláda dnes i přes protesty podepsala ohledně bateriové továrny Gigafactory memorandum o porozumění... Zrovinka se ukazuje o kus dál, Žatec a Nexen, jak je taková montovna přínosná pro Českou republiku. No nic, i pod hrozbou konfliktu doma je víkendový cíl jasný.

Odpovědět

Vidnava

06.02.2023 v 8:01 Blume

Narazil jsem na misto, kde by byli za baterkarnu radi: VIDNAVA!

https://a2larm.cz/2023/02/javornicko-nejkrasnejsi-cesky-region-trapi-odliv-obyvatel-a-nekonecne-vzdalenosti/

Postavte ji tam!!

 

Odpovědět

Baterkárna

08.03.2023 v 19:36 Ian

Tak nás dnes naštěstí německý Volkswagen zradil,ještě že to oznámil snad včas a nezačalo se bourat.....

Odpovědět

RE: Baterkárna

10.03.2023 v 7:38 Vaclav

Zradil? Snad zachranil (vysel vstric nasim tuzbam), ne? Nikdo prece nechtel rusit letiste, a to se splnilo. Kdyz nekdo neudela to, co nikdo mistni nechce (jinymi slovy udela to, co chteji vsichni), tak to se da nazvat zradou opravdu jen u nas. Ted jsem zvedavy na ten rozkvet letiste a leteckych sluzeb v Linich, kdyz bylo tak dulezite ....

Odpovědět

RE: RE: Baterkárna

10.03.2023 v 11:54 Martin

Rád bych se mýlil, ale myslím že tady jde úplně o jinou hru - o subvence.

V USA vznikl velký balík veřejné podpory "zelených technologií". VW, stejně jako každá jiná automobilka působící v Evropě, chce subvence i tady. Na oko tedy přeruší přípravu baterkárny v Evropě a ohlásí výstavbu v USA.

V EU se zaleknou že dojde k odlivu investic do USA a ohlásí podporu i tady. Pak se tedy VW za cenu velkých subvencí milostivě uvolí v přípravě pokračovat. Ve výsledku baterkárnu postaví (ať už kdekoliv), ale navíc to postaví za peníze z veřejných rozpočtů.

Je to tedy jen můj neodborný ničím nepodložený názor. Vybojováno zdaleka není - bohužel.

Odpovědět

RE: RE: RE: Baterkárna

13.03.2023 v 7:53 Vaclav

Souhlasim, dotace v tom hraji urcite taky velkou roli, at uz tlak na Evropu aby je zvedla, anebo proste si opravdu vezmou ty stedre americke. To ale nevylucuje, ze "negativni hlas mistniho lidu" v tom zadnou roli nehraje. Ekonomicky receno to jsou zase pro firmu potencialni ztraty. (Opruz s ceskymi stavebnimi urady, pripadne soudy s aktivisty, popripade mozne sabotaze) Korporaty se rozhoduji podle mnoha vstupu, maji na to strategicke rozhodovani cela oddeleni marketaku a ekonomu, ohodnoti parametry a vypadne nejake rozhodnuti na desitky let dopredu....

Odpovědět

Přidat komentář