Dny NATO v Ostravě budou hodně nabité, přiletí i Viper a Venom v českých barvách

24.08.2023

V polovině září se v České republice uskuteční tradiční Dny NATO a příznivci letadel či armádní techniky se mají na co těšit. Do Ostravy totiž dorazí i dvě zbrusu nové helikoptéry letectva ČR –– bitevní vrtulník AH-1Z Viper a víceúčelový UH-1Y. Kromě toho se na akci objeví třeba transportní helikoptéra CH-47 Chinook ze Spojených států amerických nebo vrtulník AH-64 Apache, který byl k vidění už v loňském roce.

AH-1Z Viper
AH-1Z Viper (Zdroj: Jan Schejbal | Armáda ČR)

Dny NATO mají každoročně bohatý program, při kterém si každý přijde na své. Letos organizátoři zajistili pro příznivce armádních strojů pořádnou lahůdku. Vrtulníky Viper a Venom se sice v Ostravě ukázaly už v uplynulých letech, v rámci modernizace však od letošního července patří několik kusů i tuzemskému letectvu, a tak se oba stroje představí v národních barvách.

„Česká republika je jediným státem kromě USA, který vrtulníky Viper i Venom disponuje. A je pro nás velikou ctí, že se česká armáda rozhodla je představit široké veřejnosti právě na Dnech NATO,“ uvedl podle natoday.cz Zbyněk Pavlačík, který je předsedou Jagello 2000, spolku, který akci pořádá.

První stroje Venom dorazily do Čech teprve minulý týden (Zdroj: 22. základna vrtulníkového letectva)


 
Venom a Viper podle informací nahradí bitevní vrtulník Mi-24V/35, a právě s tímto typem helikoptéry se české letectvo v Ostravě oficiálně rozloučí. Nové vrtulníky by ale měly značně prospět, a to především díky technické vyspělosti. Oba stroje fungují jako ucelený systém, jenž se používá k přepravě vojáků nebo zraněných.

Své využití mají i při palebné podpoře pozemních jednotek. Zajímavostí je fakt, že obě helikoptéry disponují sdílenými díly, kterých je asi 80 procent. To ulehčuje a zjednodušuje provoz i údržbu. Kromě USA teď mají oba typy letounů jen Češi, Vipery mají k dispozici i v letectvu Bahrajnu. O tom, že si užitečné stroje pořídí, už uvažují i na Slovensku.

Viper a Venom ale nejsou jediným lákadlem. Organizátoři už také oznámili, že ze zámoří dorazí transportní vrtulník CH-47 Chinook a útočná helikoptéra AH-64 Apache. Chinook se na mošnovském letišti objeví podruhé, loni se nemohl ukázat kvůli uzemnění. Předtím si jeho přítomnost mohli návštěvníci užít v roce 2008, kdy dorazil pod nizozemskou vlajkou. To Apache byl součástí statické ukázky už v loňském roce.

Chinook letos na obloze vidět nebude, v rámci akce zůstane na zemi (Zdroj: Facebook Dnů NATO)

 

„Účast USA je tradičně velmi pestrá a nabízí ty nejmodernější kusy techniky, jaké na akci můžeme mít. Proto nás každý rok velmi těší jejich účast a rozhodně se nejedná o jediné stroje, jaké USA na Dnech NATO ukáže,“ řekl Pavlačík o dalších zajímavých strojích.
 
Chinook pojme až 55 vojáků nebo náklad o tíze přes 12 tisíc kilogramů. Vyrobila ho společnost Boeing a leteckou premiéru měl už v roce 1961. USA ho využily třeba ve válce ve Vietnamu. Apache se v americké armádě využívá už 37 let a zabývá se spoustou úkolů. Američané s ním operovali třeba v Iráku a Afghánistánu. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář