Uskutečnili velký objev? Společnost Deep See Vision prý našla letoun slavné pilotky Earhartové

09.02.2024

Americká společnost Deep Sea Vision, která se zabývá průzkumem oceánů, přišla se zprávou, že možná našla letoun Amelie Earhartové, jež zmizela před 86 lety při snaze obletět svět. Firma totiž provedla sonarové snímkování Tichého oceánu a našla údajně útvar, který připomíná stroj Lockheed 10-E Electra, s nímž slavná pilotka vyrazila kdysi do vzduchu.

Je toto ztracené letadlo Amélie Earhartové? Podle průzkumné společnosti možná ano
Je toto ztracené letadlo Amélie Earhartové? Podle průzkumné společnosti možná ano (Zdroj: Deep Sea Vision)

Americká společnost Deep Sea Vision (DSV) se specializuje na průzkum oceánů a teď možná přišla s velkým objevem. Její zaměstnanci prý při sonarovém snímkování našli letoun, jenž patřil pilotce Amelii Earhartové, která zmizela společně se svým navigátorem Fredem Noonanem před 86 lety při cestě kolem světa.

Firma údajně využila rádiové zprávy přijaté pobřežní stráží na ostrově Howland, který se nachází na půl cesty mezi Austrálií a Havají. Earthartová tam prý při svém poslední letu měla doplnit palivo. Tehdy jí dokonce vytvořili přistávací dráhu přímo do atolu. Už ale nedorazila. A právě díky této události DSV zúžila oblast pátrání.

Pátrání po ztraceném letadle vede Tony Romeo. Na snímku s modelem slavného stroje (Zdroj: The Post and Courier)

 

Speciální expedice odstartovala na podzim 2023 a šestnáctičlenný tým vedl pilot a bývalý zpravodaj amerického letectva Tony Romeo. Pátrání probíhalo až do prosince a skupina při něm prozkoumala více než 5 200 čtverečních mil dna oceánu. K tomu využila i moderní podvodní dron. Teď přišla DSV s obrázky, jež ukazují objekt, který by mohl být dávno ztraceným letadlem.

Skeptici ale žádají více důkazů, třeba registrační číslo NR1620. Jestli došlo k zásadnímu objevu, tak stále není zcela jasné.

„Je to sonarový snímek něčeho na dně Tichého oceánu, který by měl být dále prozkoumán. Věřím, že to DSV udělá,“ uvedla kurátorka Oddělení letectví v Národním muzeu letectví a kosmonautiky při Smithsonově institutu.

Amélie Earhartová kráčí před svou Electrou (Zdroj: Amelia Earhart Hangar Museum)

 

Jedna z nejslavnější nehod letectví

Příběh Amelie Earhartové zná skoro každý. Slavná letkyně se v roce 1937 vydala se svým navigátorem Fredem Noonanem na cestu kolem světa. Když za sebou měla asi 35 tisíc kilometrů, její letadlo se ztratilo. Dlouho se nevědělo, co se stalo, předpokládalo se ale, že letadlo, vlivem závady nebo nedostatku paliva, spadlo a potopilo se.

Letkyni a její letadlo následně bezvýsledně hledalo i americké námořnictvo, a to několik týdnů. Článek v magazínu Time z roku 1937 uvádí, že do oblasti předpokládáného dopadu byla vyslána letadlová loď USS Lexington, ze které startovalo 60 ze 62 letadel na palubě. Pátrání tehdy stálo 250 tisíc dolarů každý den. Oficiálně ji manžel George Putnam prohlásil za mrtvou v roce 1939.

V roce 2010 byly na atolu Nikumaroro objeveny zbytky kostí, jež byly následně podrobeny antropologické analýze. V roce 2018 uvedl forenzní antropolog Richard Jantz, že ostatky patří na 99 procent právě Earhartové a jejímu navigátorovi. Trosky letadla se zatím oficiálně nenašly.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář